A kínos betegségekre is van megoldás: ezt tedd aranyér, hasmenés vagy herpesz ellen

Forrás: Thinkstock -
betegség herpesz aranyér hasmenés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A herpesz, az aranyér, vagy éppen a hasmenés olyan kínos betegségek, melyekkel nem szívesen megyünk még orvoshoz sem, pedig nincs bennük semmi szégyellnivaló. De ha már orvoshoz nem akarunk menni, akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni a problémát. Íme, néhány alternatív gyógymód.

Vannak olyan kínos betegségek, melyekkel orvoshoz sem merünk fordulni, inkább megpróbálkozunk az innen-onnan hallott házi gyógymódokkal. . Ezt tapasztalja Eördögh Zsófia diplomás homeopata és piackutató, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanársegédje is, aki számos lakossági kutatást végzett a természetes megoldásokkal kapcsolatosan. A szakértő úgy látja, nem szívesen rohanunk orvoshoz ezekkel a problémákkal, az alternatív gyógymódokkal mégsem vagyunk mindig tisztában. Az önsanyargatás helyett tehát inkább tájékozódjunk, és használjuk a következő, valóban kíméletes megoldásokat!

Fogkrém és ecet helyett Aloe vera!

A herpesz egyike az esztétikailag is nagyon zavaró problémáknak, hiszen még egy első randit is képesek vagyunk eltolni miatta. Okaiként külső és belső tényezőket egyaránt meg szoktak figyelni a betegek. Előbbihez sorolható az időjárás, egy kiadós lakoma, különböző fűszerek, utóbbihoz pedig a stressz, megfelelő higiéniai szabályok be nem tartása, de kialakulhat egy kezdődő betegség első jeleként is.

Számos házi praktika kering, amellyel a betegek próbálkoznak, általában kevés sikerrel. Sokan esküsznek a kellemetlen alkoholos, netán ecetes fertőtlenítésre, a fokhagymás borogatásra, de szárító hatása miatt a fogkrémet is sokan előveszik ilyenkor. Ezek helyett hatékony és természetes megoldás fertőtlenítésre a teafaolaj, később a bőr puhítására az olivaolaj vagy az Aloe vera, amely sebgyógyító hatásának köszönhetően gyorsíthatja a gyógyulást. Tartsunk otthon egy cserép aloet, és a levelek friss nedvét csepegtessük a bőrre!


Vigyük magunkkal a széntablettát

Az év bármely szakában, de nyáron különösen bosszantó lehet, ha az emésztési zavarok egy külföldi utazás során ütik föl a fejüket, hasmenés, székrekedés, puffadás, vagy akár hányinger, hányás formájában. Szervezetünknek idő kell, hogy reagálni tudjon a megváltozott körülményekhez, de jó hír, hogy a reakcióidőt szelíd módszerekkel befolyásolni tudjuk, akár el is kerülhetjük ezeket a panaszokat.

A hasmenés borzasztó kellemetlen, de a kezdeti tüneteket enyhíthetjük otthon is Forrás: Thinkstock

Hasmenés esetére érdemes magunknál tartani a jól bevált széntablettát, de ha nincs kéznél, enyhébb esetekben megteszi néhány székletfogó finomság is, mint a banán, alma, az édesszájúak pedig bátran ragadjanak magukhoz egy tábla étcsokoládét. Az ínyencebbek ízesíthetik a gyümölcsöket fahéjjal, vagy ihatnak gyömbérteát, hiszen ezek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ha egy egzotikus nyaralás alkalmával tartunk a hasmenéstől, az erősebb megoldást kedvelők napi egy kupica pálinkával is felkészülhetnek az étkezések előtt. Hányás, hasmenés esetén, amikor nem marad meg a szervezetben semmi, bevált elsősegély kombináció a kóla és a ropi.

Cseréljük lenmagra a szilvalekvárt

Idegen helyen sokan a székrekedéssel küszködnek. Ilyenkor figyeljünk oda a rostdús táplálkozásra és az elegendő folyadékbevitelre. Ha ismerjük már a testünk, és számítunk erre a problémára, napi 1-2 evőkanál lenmag elfogyasztásával megelőzhetjük a kellemetlenségeket. Szintén gyakori emésztési zavar a puffadás is, amit a megszokottól eltérő, rendszertelen, össze-vissza evés is előidézhet. Ha szembesülünk ezzel a problémával, a feszítő érzés enyhítésére igyunk meg egy bögre forró köményteát, ugyanis a kömény a gyomor- és bélpanaszok esetén kiváló megoldás.
Fogyasztása: Morzsoljuk össze apróbb darabokra a köményt, majd öntsük fel forró vízzel.

Az aranyérre is van tiszta gyógymód

Azt hihetnénk, inkább nőket érint a probléma, hiszen várandósság alatt és szülés alatt igen gyakori, de az aranyér tipikusan civilizációs betegség, amelynek kialakulásában a mozgásszegény életmód, és a táplálkozás nagy szerepet játszanak. Nem csak a sok üléstől, de a közhiedelemmel ellentétben a sok állástól is, a rostszegény étrendtől, a kevés folyadékbeviteltől és a székelés közbeni erőlködéstől is könnyen megjelenhet ez a fájdalmas panasz. Ilyen esetekben nagyon jól tud esni egy kád forró fürdő, de valakinél épp a hideg vizes zuhany válik be. Ilyenkor különösen figyeljünk a rendszeres testmozgásra, az elegendő folyadékbevitelre és az emésztést segítő, rostban gazdag táplálkozásra. Helyi gyorssegítség lehet, ha a fájó területre előzőleg leforrázott és kihűtött kamillateás filtert helyezünk.

FONTOS, hogy csak a kezdeti stádiumokban forduljunk házi praktikákhoz, és ha a panaszok nem enyhülnek, minden esetben látogassunk el az orvoshoz!

Ennyi alvás szükséges az életkor szerinthttp://www.life.hu/drlife/20180731-ennyi-alvas-szukseges-az-eletkor-szerint.htmlAz alvás rendkívül fontos a szervezet egészséges működéséhez, de nem mindenkinek ugyanannyi kell belőle. Kiderült, hogy életkor szerint pontosan mennyi alvás is szükséges. Íme, az eredmény. Dr. LifeThinkstockEttől tűnik fiatalabbnak az arcunkhttp://www.life.hu/drlife/20180730-ettol-tunik-fiatalabbnak-az-arcunk-kutatas.htmlKutatók kiderítették, melyek azok a vonások, amelyektől fiatalabbnak tűnik az arcunk. Dr. LifeOrigoEltalálta a pornósztár, Mia Khalifa műmellét egy jégkorong: szétfolyt az implantátumhttp://www.life.hu/drlife/20180730-eltalalta-a-pornosztar-mia-khalifa-mumellet-egy-jegkorong-szetfolyt-az-implantatum.htmlMia Khalifa mellét komoly baleset érte: szétrobbant. Kés alá kell feküdnie, hogy helyrehozassa. Dr. LifeOrigoNem tesz jót a meztelenül alvás a kánikulábanhttp://www.life.hu/drlife/20180730-nem-tesz-jot-a-meztelenul-alvas-a-kanikulaban.htmlJó ötletnek tűnhet meztelenül aludni a kánikulában, ám úgy tűnik, hogy mégsem ez a leghatásosabb módja annak, hogy lehűtsük magunkat. Dr. LifeOrigoVideót készítettek a szervátültetés folyamatáról - igaz történethttp://www.life.hu/drlife/20180730-videot-keszitettek-a-szervatultetes-folyamatarol-igaz-tortenet.htmlSzívszorító, mégis izgalmas folyamat, amikor valaki megkapja egy elhunyt személy szerveit. Most videóban mutatják be egy család igaz történetén keresztül, mi történik, onnantól kezdve, hogy az OVSZ Szervkoordinációs Irodájának telefonja megszólal. Dr. LifeThinkstock58 évesen lett édesanya egy brit nőhttp://www.life.hu/drlife/20180730-59-evesen-lett-edesanya-egy-brit-no-embrio-orokbefogadas.html58 évesen lett édesanya az a brit nő, akitől hazájában tagadták meg a lombikprogramban való részvételt. A beavatkozást külföldön végezték el. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.