Ha így főzöd meg a mirelit zöldségeket, biztosan nem fertőződsz meg

Forrás: AFP/Photononstop/Riccardo Sala -
mirelit Listeria monocytogenes főzés zöldségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eláruljuk, hogyan érdemes fogyasztani a mirelit zöldségeket úgy, hogy biztosan ne kapjunk el tőle fertőzéseket.

Pár hete mindenki a Listeria-botrányról beszélt: mint ismeretes, egy hazai fagyasztóüzem zöldségeiben rejtőző kórokozó miatt halt meg 9 ember Európában.

A Ripost azt írja, van egy biztos módszer, hogyan védhetjük ki a fertőzést. A baktérium akár mínusz 18 fokon is megél, ugyanakkor a nagy hőt nem bírja. Épp ezért érdemes a mirelit árukat úgy megfőzni, hogy a vizet 2-3 percig legalább 75 fokra hevítjük. Ügyeljünk rá, hogy a zöldségek közepe is átfőjön. Így a baktérium elpusztul.

Magas hőmérsékleten főzd meg a mirelit zöldségeket Forrás: AFP/Photononstop/Riccardo Sala

A mirelit zöldségeket akkor is érdemes átfőzni, amikor salátákba vagy turmixokba szánjuk. Még a kukoricával is tegyél így, ez ugyanis a legveszélyesebb Listeria szempontból.

Szerencsére a gyümölcsökkel nem kell ilyen óvatosnak lenni: savas kémhatásuknak köszönhetően ugyanis nem kedveznek a baktériumoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.