Ausztráliában néhány évtized múlva eltűnhet a méhnyakrák

Forrás: AFP Illusztráció -
HPV betegség kutatás gyógyítás orvos méhnyakrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a jelenlegi ütemben történik a méhnyakrák szűrése és a HPV elleni oltás népszerűsítése, akkor néhány év múlva majdnem teljesen eltűnhet a betegség Ausztráliából.

Hatalmas áttörés előtt áll Ausztrália, ugyanis néhány év múlva teljesen eltűnhet az országból a méhnyakrák. Az Új-dél-walesi Rákkutatási Tanács szerint 2022-re 100 ezer nő közül 6-nál kevesebbnél alakul majd ki a méhnyakrák, 2047-re ez a szám egyre csökkenhet, ami már teljes eltűnést jelent. Az eredményt nem a puszta szerencsének köszönhetik, nagyon sokat tettek érte.

Élen jár Ausztrália a méhnyakrák megelőzésében Forrás: AFP Illusztráció

Arra azonban figyelmeztetnek az orvosok, hogy a betegség csak akkor fog eltűnni az országból, ha a vakcináció és a szűrések a jelenlegi ütemben folytatódnak – ír a Lancet brit orvosi lapra hivatkozva a HVG.

Ausztrália egyébként az elsők között volt, akik 2007-ben bevezették a lányoknál a HPV-védőoltást, amit a fiúkra is átterjesztettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.