7 óra alvás után is úgy érzed, hogy kialvatlan vagy? Szakértő most elárulta, mi lehet az oka ennek.

Megoszlanak a vélemények arról, pontosan hány órát is ajánlott aludnia az embernek éjszakánként. Eddig úgy tudtuk, minimum hetet, de legfeljebb kilencet érdemes. Miért lehetséges mégis az, hogy valaki 6 óra alvás után is kipihentnek érzi magát, míg másnak a 10 is kevés? Most szakértő válaszolt a kérdésre.

Dr. Michael Breus alvásszakértő az Elite Dailynak elmondta, valójában minden ember más, ezért mindenkinek eltérő mennyiségű alvásra van szüksége.

Az alvásigény függhet továbbá az aktivitásról és az általános egészségi állapottól is" - nyilatkozta.

Minden embernek más az alvásigényeForrás: Shutterstock

A szakember hozzátette, valójában nem az órákat kell számolni. Nem ez a fontos, hanem az alvás minősége. Az alvási ciklus 5 fázisból áll, amelyek két kategóriára oszthatók: gyors szemmozgásosra és szemmozgás nélkülire. Ezek a ciklusok ismétlődnek az éjszaka alatt, egy átlagos ember nagyjából 5 cikluson megy keresztül, ami körülbelül 7 és fél óra alvásidőt jelent.

Breus azt javasolja, az ébredési időhöz képest nagyjából kiszámolhatjuk, mikor kell ágyba bújnunk ahhoz, hogy ezt az öt alvásciklust letudhassuk. Ha ezt jól kalkuláljuk, akkor akár ébresztőóra nélkül is felébredhetünk reggel.