Új kezelés hosszabbíthatja meg az előrehaladott mellrákban szenvedők életét

Forrás: SKE / Science Photo Library -
mellrák kutatás rák kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új gyógyszer és a hormonterápia kombinációja meghosszabbíthatja az előrehaladott mellrákban szenvedő nők életét – állapította meg egy új kutatás.

A tanulmányt ismertető BBC News beszámolója szerint a palbociclib gyógyszerrel és hormonterápiával kezelt előrehaladott állapotú emlőrákos betegek tíz hónappal tovább éltek, mint a csak hormonterápiát kapó páciensek. A kombinált kezelés a gyakran súlyos mellékhatásokkal járó kemoterápia megkezdésének időpontját is kitolta.

A szakértők szerint a kísérlet előzetes eredményei nagyon biztatóak. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy ez a kombinált kezelés sem gyógymód, és nem minden esetben eredményes.
A klinikai kísérlet kontrollcsoportja placebót kapott a palbociclib helyett, hogy kiderüljön, a gyógyszer és a hormonterápia kombinációja működik-e az előrehaladott emlőrákos eseteknél. A kísérletben 521 olyan beteg vett részt, akinek előrehaladott, ösztrogénreceptor-pozitív mellrákja volt, és daganatukban nem volt jelen a HER2 gén. Az ösztrogénreceptor-pozitív mellrák az emlődaganatok leggyakoribb formája, az esetek 70 százalékát teszi ki.

Új kezelés adhat reményt az előrehaladott mellrákban szenvedőknek Forrás: SKE / Science Photo Library


A londoni Rákkutató Intézet és a Royal Marsden NHS Alapítvány tudósai által vezetett kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a palbociclibnek a betegek élettartamának meghosszabbítására, és vajon lehetővé teszi-e a kemoterápia elhalasztását. Az elemzés eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek a tumora korábban jól reagált a hormonterápiára (521 nő közül 410-nél), a kezelés tíz hónappal meghosszabbította a túlélést, így átlagosan 39,7 hónapra nyújtotta ki, míg azoknál, akik a fulvestrant hormonkezelés mellett placebót kaptak, az átlagos túlélés időtartama 29,7 hónap volt. Ugyanakkor a kombinált kezelés nem hosszabbította meg a túlélési időtartamot azoknál a pácienseknél, akik korábban nem reagáltak jól a hormonterápiára. A kísérlet után három évvel a palbociclib és fulvestrant-kombinációval kezelt betegek 49,6 százaléka volt életben, a csupán fulvestranttal kezelteknek pedig a 40,8 százaléka. A kombinált kezelésben részesült nőknél kilenc hónappal később kellett elkezdeni a kemoterápiát.

Nicholas Turner professzor, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy az utóbbi két évtizedben a palbociclib jelentette az egyik legnagyobb előrelépést az előrehaladott állapotú mellrákos páciensek kezelésében. A tudós kiemelte, hogy ez a célzott kezelés sokkal barátságosabb a kemoterápiánál, és lehetővé teszi, hogy a nők minél tovább folytathassák a normális életüket.

A palbociclib jelenleg az Egyesült Királyságban azoknál az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrákos nőknél alkalmazható, akiket a betegség átterjedése után diagnosztizáltak. A tanulmány szerzői azt akarják elérni, hogy azok is megkaphassák, akiknek az emlődaganatát korábban hormonterápiával kezelték.
A tanulmányt a New England Journal of Medicine folyóiratban publikálták, eredményeit pedig az Európai Orvosi Onkológiai Társaság müncheni kongresszusán is ismertették.

Számos híresség állt a szklerózis multiplexben szenvedő Selma Blair melléhttp://www.life.hu/sztarok/20181022-szamos-hiresseg-allt-a-szklerozis-multiplexben-szenvedo-selma-blair-melle.htmlSzámos híresség, köztük Neil Patrick Harris is bátorító üzenetet küldött Selma Blair amerikai színésznőnek, aki a hétvégén jelentette be, hogy szklerózis multiplexben szenved. TV + Sztárok--Hosszú Katinka a közösségi oldalán kér segítségethttp://www.life.hu/sztarok/20181022-hosszu-katinka-a-kozossegi-oldalan-ker-segitseget.htmlHosszú Katinka az egyik barátja miatt fordult a követőihez. Az úszónő azt kérte, hogy rajongói szavazzanak Baja másik nagy büszkeségére, Vereczkei Zsoltra, akit jelöltek a Prima Primissima közönségdíjra. TV + SztárokSztárban Sztár: kikezdték a tévénézők Majkáthttp://www.life.hu/sztarok/20181022-sztarban-sztar-kikezdtek-a-tevenezok-majkat.htmlA Sztárban Sztár múlt heti első adásában Majka bejelentette, hogy idén szigorúbban fogja pontozni az előadásokat, mint eddig. Az ígéretét be is tartotta, rendkívül alacsony pontszámokkal dobálózott. A tévénézők pedig kiakadtak. TV + SztárokOrigo20 éves a Barátok közt: így nézett ki a Kertész család a sorozat indulásakorhttp://www.life.hu/sztarok/20181022-20-eves-a-baratok-kozt-igy-nezett-ki-a-kertesz-csalad-a-sorozat-indulasakor.html„Hát akkor kezdődjön az ünnepi hét! Húszéves a Barátok közt! Én meg huszoneggyel több” – írta a fotójához a Barátok közt egykori színésznője, Farkasházi Réka. TV + SztárokOrigoMeztelenül simul egy pasihoz Bódi Sylvi: a férfi a nyakát csókolgatjahttp://www.life.hu/sztarok/20181022-meztelenul-simul-egy-pasihoz-bodi-sylvi-a-ferfi-a-nyakat-csokolgatja.htmlNagyon szexi fotóval lepte meg követőit Bódi Sylvi az Instán.TV + Sztárok--A legbátrabb páros: kamerák előtt sírta el magát Németh Kristófhttp://www.life.hu/sztarok/20181022-a-legbatrabb-paros-kamerak-elott-sirta-el-magat-nemeth-kristof.htmlRubint Réka után Németh Kristóf is összeomlott A legbátrabb páros forgatásán. TV + SztárokOrigo



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.