Minden magyarnak D-vitamint kellene szednie november 1. és március 31. között

Forrás: Thinkstock -
D-vitamin vitamin vese orvos pótlás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tél végére a magyarok 95 százaléka szenved D-vitamin-hiányban. Ezt pótolnunk kell ebben az időszakban, hiszen a tartós D-vitamin-hiány súlyos károkat okozhat az emberi szervezetben. De milyet és mennyit érdemes szedni belőle?

2013-ban készült el a Semmelweis Egyetem reprezentatív felmérése: a vizsgálatok szerint a tél végére a magyar emberek 95%-a volt D-vitamin-hiányos – írja dr. Novák Hunor weblapján.

A cikk azt írja, van, akinek egész évben ajánlott a pótlás, ám november 1. és március 31. között mindenkinek D-vitamint kellene szednie. Ám az nem mindegy, hogy milyet és mennyit. Azt ajánlja, hogy ne az üzletekben kapható készítményeket, hiszen ha receptre írják fel, sokkal olcsóbb, így egy felnőtt vagy gyermek számára napi 100 forintba kerül a pótlás.

Télen még fontosabb a D-vitamin pótlása Forrás: Thinkstock

„A vitaminbizniszből élők azt állítják, hogy K2-vitamint és magnéziumot kell szedni a D-vitamin mellé, különben az önmagában 'mit sem ér'. Az efféle cégeknek, természetgyógyászoknak érdekük, hogy minél több készítményt eladjanak az embereknek, de valójában ezek alaptalan javaslatok, nincs olyan komoly orvosszakmai ajánlás, amely K2-vitamint vagy magnéziumot javasolna a D-vitamin mellé” – szól a cikk szövege. Azt írják: a D-vitamin önmagában is elegendő és jó.

A D-vitamint azonban nem szabad túladagolni, mert akár vesekárosodást is okozhat. Hiánya pedig növeli a vastagbél- és emlőrák, valamint szív- és érrendszeri betegségek esélyét. De a fogamzóképességre is hatással van.

Arról, hogy kinek mennyit kell szednie, a cikkben találunk egy hasznos táblázatot, amelyet ide kattintva lehet megnézni.

Így hathat az egészségünkre a hatnapos munkahéthttp://www.life.hu/drlife/20181110-igy-hathat-egeszsegunkre-a-hatnapos-munkahet.htmlKiderült: egészségünk szempontjából súlyos következményei is lehetnek a hatnapos munkahétnek. Dr. LifeOrigoJáték babát nevel egy nő, akinek nem lehet saját gyermekehttp://www.life.hu/drlife/20181110-jatekbabat-nevel-a-no-akinek-nem-lehet-sajat-gyermeke.htmlMár iskolás korában sem volt más vágya a most 38 éves Marie Mangónak, mint hogy édesanya legyen. Az álma nem teljesülhet, hiszen meddő. Hogy feldolgozza a traumát, játék babát nevel. Dr. Life--Hilary Duff turmixot készített a placentájából, és meg is ittahttp://www.life.hu/drlife/20181109-hilary-duff-turmixot-keszitett-a-placentajabol-es-meg-is-itta.htmlNem tudnak leszokni a sztárok arról, hogy elfogyasszák a saját placentájukat, Hilary Duff is a trendnek megfelelően cselekedett a szülése után, ám ő nem kapszulát csináltatott belőle. Dr. Life--Bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek szedése hosszú távon tüdőrákot okozhathttp://www.life.hu/drlife/20181109-bizonyos-vernyomascsokkento-szerek-szedese-hosszu-tavon-tudorakot-okozhat.htmlMegdöbbentő eredménnyel zárult egy kutatás: bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése hosszú távon tüdőrákot okozhat. Dr. LifeOrigoAz elhízás, a magas vérnyomás és a dohányzás is a leggyakoribb halálokok között vanhttp://www.life.hu/drlife/20181110-az-elhizas-a-magas-vernyomas-es-a-dohanyzas-is-a-leggyakoribb-halalokok-kozott-van.htmlAz 1950-es évek óta nőtt a várható élettartam, ám ez a növekedés mostanában lelassult. A The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent cikk feltárja többek között azt is, mi a halálesetek 4 leggyakoribb oka. Dr. LifeOrigoEz történik, ha hónapokig nem fürdeszhttp://www.life.hu/drlife/20181109-ez-tortenik-ha-honapokig-nem-furdesz.htmlArról megoszlanak a vélemények, hogy szükséges-e minden egyes nap fürdeni, de az biztos, hogy hónapokig nem túl gusztusos hanyagolni a tisztálkodást. A kutatók elárulták, hogy mégis mi történik a testtel, ha – elméletben – nem mosakodunk hosszú ideig. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.