Ha 40 fekvőtámaszt meg tudsz csinálni, egészséges lehet a szíved

Forrás: Thinkstock -
fekvőtámasz szívbetegség egészség kondíció szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem újdonság, hogy a fizikai kondíció összefügg szívünk egészségével, ám most a Harvad Egyetem kutatói pontosan kimutatták, hogy azok a férfiak, akik meg tudnak csinálni 40 fekvőtámaszt 2 perc alatt, valószínűleg kisebb eséllyel küzdenek szívproblémával az elkövetkező 10 évben.

A Harvard Egyetem kutatói 1104 aktív tűzoltó életét követték nyomon, akiknek átlagéletkora a kutatás kezdetén, azaz 10 évvel ezelőtt 39,6 év volt. A vizsgálatból kiderült, hogy kizárólag annak a 37 tűzoltónak akadt szívproblémája ez alatt az idő alatt, akik nem tudták megcsinálni a 40 fekvőtámaszt – írja a Player.hu a Jamanetwork.com-ra hivatkozva.

A fekvőtámasz remek ellenőrző módszer Forrás: Thinkstock

A kutatás vezetője, Justin Yang azt mondja, hogy nem újdonság, hogy a fizikai kondíció összefügg a szívbetegségek kialakulásával. Nekik is számos tényezőt meg kell még vizsgálniuk, annál is inkább, mert a tűzoltók nem tekinthetők reprezentatív mintának a társadalomra nézve, ám ez az eredmény mégis figyelemre méltó. Így akár mi magunk is ellenőrizhetjük a szívünk állapotát, ám vegyük figyelembe, hogy ez a 40 fekvőtámasz egyénfüggő is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.