Nem újdonság, hogy a fizikai kondíció összefügg szívünk egészségével, ám most a Harvad Egyetem kutatói pontosan kimutatták, hogy azok a férfiak, akik meg tudnak csinálni 40 fekvőtámaszt 2 perc alatt, valószínűleg kisebb eséllyel küzdenek szívproblémával az elkövetkező 10 évben.

A Harvard Egyetem kutatói 1104 aktív tűzoltó életét követték nyomon, akiknek átlagéletkora a kutatás kezdetén, azaz 10 évvel ezelőtt 39,6 év volt. A vizsgálatból kiderült, hogy kizárólag annak a 37 tűzoltónak akadt szívproblémája ez alatt az idő alatt, akik nem tudták megcsinálni a 40 fekvőtámaszt – írja a Player.hu a Jamanetwork.com-ra hivatkozva.

A fekvőtámasz remek ellenőrző módszerForrás: Thinkstock

A kutatás vezetője, Justin Yang azt mondja, hogy nem újdonság, hogy a fizikai kondíció összefügg a szívbetegségek kialakulásával. Nekik is számos tényezőt meg kell még vizsgálniuk, annál is inkább, mert a tűzoltók nem tekinthetők reprezentatív mintának a társadalomra nézve, ám ez az eredmény mégis figyelemre méltó. Így akár mi magunk is ellenőrizhetjük a szívünk állapotát, ám vegyük figyelembe, hogy ez a 40 fekvőtámasz egyénfüggő is lehet.