A lehelet egyesek szerint sok betegségre utalhat: a megelőzés fontos lépése lehet a vizsgálata.

Nincs jobb módja a betegségek leküzdésének, mint a korai felismerés és ezáltal a korán elkezdett kezelés. Erre hivatottak a különböző szűrések, mint a röntgen vagy a vérvizsgálatok, de van valami, amit teljesen figyelmen kívül hagyunk: a lehelet. Julian Burschka szerint a légzéselemzést hatékonyan lehetne használni a betegségek előrejelzésében és megelőzésében.

Betegégekre utalhat a leheletForrás: Thinkstock

Miből is áll a lehelet? Öt fő összetevője van: nitrogén, oxigén, szén-dioxid, víz és argon. Ezeken kívül azonban még vannak bőven olyan illékony szerves vegyületek, amelyek csak kis százalékban vannak jelen. Ezekből sok betegséget ki lehet szűrni: különböző rákok, felső légúti megbetegedések, cukorbetegség és demencia esetében már alkalmaznak is hasonló módszert – írja a Dívány.

A vizsgálat egy szerkezettel működik, amely érzékeli a lehelet összetevőit, ezzel átfogó képet alakít ki az állapotunkról. Ha valami probléma merül fel a testünkben, az bizony a leheletünkben is megmutatkozik. Ennek a szerkezetnek több előnye is van: nemcsak egy betegségre fókuszál, valamint teljesen fájdalommentesen, egyszerűen és gyorsan használható.

Az eszköz előállítása azonban nem olyan egyszerű, hiszen pontos eredményt kell mutatnia, amelyhez számos adatot kell összegyűjteni, de remélhetőleg megtalálják a megfelelő megoldást, mert ez nagy előrelépést jelentene a diagnosztikában.