Egyre nő a cukorbetegek száma világszerte. Ám a betegség már nemcsak az időseket érinti, hanem a fiatalokat, sőt a gyermekeket is. Éppen ezért létfontosságú, hogy a szülők időben felismerjék a gyermekkori diabétesz tüneteit. 

Az 1-es típusú diabétesz, a korábbi nevén fiatalkori diabétesz lényege, hogy a hasnyálmirigy nem képes a szervezetbe jutó cukor lebontásához elegendő inzulint termelni – mondta a Webbetegnek dr. Bibok György diabetológus főorvos. 

A betegség másik típusát korábban időskori cukorbetegségként ismertük, mára azonban a fiatalok körében is megemelkedett a betegségek száma, ezt 2-es típusú cukorbetegségnek nevezzük. A főorvos szerint a megbetegedések számát magyarázhatjuk a szokások megváltozásával, a mozgásszegény életmóddal és a túlzott szénhidrátfogyasztással.

A szülőnek figyelni kell a jelekreForrás: Shutterstock

A Diabetes UK az Egyesült Királyságban készített egy felmérést, amely a szülők tájékozottságáról festett riasztó képet. Dr. Bibok György elmondta, az idejében fel nem ismert 1-es típusú cukorbetegség akár végzetes is lehet. 

„Ha a szervezetben hosszabb ideje nincs elegendő inzulin, akkor nem tudja a működéséhez szükséges glükózt felhasználni. Ennek következtében más energiaforrásból, pl. szabad zsírsavakból próbál energiához jutni. Ez a folyamat azonban alternatív anyagcsereutak aktiválódását eredményezi, ketontestek képződésével jár, amely a diabeteses ketoacidosis (DKA) nevű, életveszélyes állapot kialakulásához vezethet” – fejtette ki a diabetológus főorvos. 

A betegség felismeréséhez a brit négy „T” módszert kell alkalmaznunk:

  • Toilet: a gyermek gyakrabban használja a mosdót, a csecsemőknél gyakoribb a pelenkaváltás, a szobatiszta gyermeknél előfordulnak vizelettartási problémák
  • Thirsty: gyakrabban szomjas a gyermek, de hiába iszik, nem csillapodik a szomja
  • Tired: gyakori fáradtság
  • Thinner: súlyvesztés