Gyorsan terjedhetnek észak felé a trópusi betegségek

trópusi betegség utáni vágy vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyorsan terjedhetnek Európa északi része felé a trópusi betegségek, köztük a csikungunya- és denguelázat, valamint a kullancstól származó agyhártyagyulladást hordozó kórokozók a globális felmelegedéssel – állapította meg egy új kutatás.

Gyorsan terjedhetnek északra a trópusi betegségek egy új kutatás szerint. A tanulmányt a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán ismertették, amely szombaton kezdődött Amszterdamban.

Terjednek a trópusi betegségek – Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A kutatók szerint

a trópusi betegségeket terjesztő rovarok északra húzódását a felmelegedésen kívül a nemzetközi utazások és a kereskedelem is elősegíti.

Korábban érintetlen területeken, a magasabb szélességi fokokon, így Észak-Európa egyes részein is megjelenhetnek a fertőzések, ha nem javítják a járványkitörések környezeti és éghajlati előjeleinek megfigyelését és az ellenőrzést, az adatok megosztását – idézte a EurekAlert.com a kutatókat.

A hosszabbra nyúló meleg évszak kedvez a trópusi betegségeket terjesztő rovaroknak,

A melegebb és nedvesebb körülmények ideálisak lehetnek a csikungunya- és denguelázat hordozó ázsiai tigrisszúnyog szaporodásához és terjedéséhez

Európa nagy részén, beleértve Közép-Európát is.

Korábban az ázsiai tigrisszúnyog terjesztette dengueláz a trópusi és szubtrópusi területekre korlátozódott, mivel a fagy elpusztítja a petéket és a lárvákat, a hosszabb nyarak miatt azonban néhány évtizeden belül Európa nagyobb részén is áttelelhetnek – mondták a kutatók.

A kullancstól származó agyhártyagyulladás (TBE) és a Lyme-kór terjedésére már most alkalmas az európai éghajlat. Az Európai Unióban évente 65 ezerre becsülik a Lyme-kóros esetek számát, a TBE bejelentett eseteinek száma 400 százalékkal emelkedett.

Klímamodellek alapján 2040–2060-ra 3,8 százalékkal növekedhet a közönséges kullancs élőhelyének mérete Európában – MTI.

Így étkezz húsvétkor, hogy ne gyomorfájással teljen az ünnephttp://www.life.hu/drlife/20190414-igy-etkezz-husvetkor-hogy-ne-gyomorfajassal-teljen-az-unnep-dietetikus.htmlNem a mennyiséget, hanem a minőséget kellene szem előtt tartani a húsvéti étkezések alatt – mondta Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatornán vasárnap. Dr. LifeOrigoEgy erős nő, aki újraépítette az életét a stroke utánhttp://www.life.hu/drlife/20190411-egy-eros-no-aki-ujraepitette-eletet-a-stroke-utan.htmlEgy váratlan, életveszélyes betegség szét tudja törni az ember életét. Megváltozik a test, megváltoznak a hétköznapok, ami korábban egyszerűnek tűnt, most lehetetlen feladatot jelent. Vannak azonban, akiket egy ilyen trauma ébreszt rá, hogy az életért, a korábbi, sőt jobb életért érdemes küzdeni. Ismerd meg a Richter Főnix Közösség új tagját, Keresztesné Sándor Katalint. Dr. LifeOrigo5 tevékenység, ami után azonnal moss kezethttp://www.life.hu/drlife/20190414-5-tevekenyseg-ami-utan-azonnal-moss-kezet.htmlEláruljuk, mi az az 5 mindennapos tevékenység, ami után minden esetben kötelező kezet mosni, ha nem akarsz megbetegedni. Dr. LifeThinkstockA koncert előtt váratlanul rosszul lett a Dirty Slippers basszusgitárosahttp://www.life.hu/drlife/20190414-a-koncert-elott-varatlanul-rosszul-lett-a-dirty-slippers-basszusgitarosa.htmlA zenekar szegedi koncertje előtt rosszul lett a Dirty Slippers zenekar basszusgitárosa. Dr. LifeOrigoEzek a jelei annak, ha túl sok a szervezetedben a cukorhttp://www.life.hu/drlife/20190412-ezek-a-jelei-annak-ha-tul-sok-a-szerevezetedben-a-cukor.htmlA cukrokat tartja az egyik legnagyobb ellenségnek J. J. Virgin fitneszedző: elárulta, mik a jelei annak, ha túl sokat vittünk be a szervezetünkbe. Dr. LifeOrigoKutatás: a takarítás károsabb, mint a dohányzáshttp://www.life.hu/drlife/20190413-kutatas-a-takaritas-karosabb-mint-a-dohanyzas.htmlAkár károsabb is lehet a gyakori takarítás a dohányzásnál – ezt egy 20 éves kutatás eredménye bizonyította be. A szakemberek szerint ugyanis a vegyszeres takarítás nemcsak a tüdő kapacitását csökkenti, de akár a tüdő korai elöregedéséhez is vezethet. Főleg a nőknél, hiszen általában ők többet takarítanak, mint a férfiak. Védőfelszerelést pedig szinte senki sem használ, ez pedig napi szinten annyira mérgezi a légzőrendszert, mintha valaki naponta 20 szál cigarettát elszívna. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.