Pásztor Erzsi először beszélt a küzdelmeiről: végbélrákja volt

Fotó: Polyák Attila - Origo -
betegség rák (betegség) végbélrák Székhelyi József gyógyulás Pásztor Erzsi kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Súlyos betegséggel küzdött Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színész. Végbélrákjáról eddig nem beszélt a nyilvánosság előtt, nem akarta, hogy amikor az emberek a színpadon lássák, ezzel foglalkozzanak. Ám most megtörte a csendet.

"Vérzést tapasztaltam. Fogalmam sem volt arról, hogy mit kell csinálni. Ápolónő keresztlányomtól kértem segítséget, aki azonnal orvoshoz vitt. Ott rögtön mondták, hogy szövettani mintavételre van szükség. A doktornő azonban már akkor, ránézésre megállapította, hogy ez bizony biztosan rosszindulatú lesz" – mesélte a Rákgyógyítás.hu-nak Pásztor Erzsi. A színésznő eddig nem beszélt a betegsége részleteiről, nem akarta, hogy a színházba járók a betegségére gondoljanak, amikor őt látják, ám most megtörte a csendet. Az interjút a Blikk szemlézte elsőként.

Korábban egy orvos is biztatta, hogy beszéljen a problémájáról, segíthetne ledönteni a tabukat és a szégyenérzetet.

"Végig játszottam a kezelések alatt. 2018 tavaszán kezdődött öt kemoterápiával, azt egy hónapig majdnem mindennap sugárterápia követte, utána még öt kemoterápia. Ez idő tájt egyetlen előadás sem maradt el miattam! Később sajnos már igen. Amikor vége lett a kezeléseknek, valószínűleg elérte a szervezetem a terhelhetőségének a határát. Borzasztó rosszul lettem, nem részletezem. Annyira legyengültem, hogy ki sem tudtam jönni a lakásból. Azt gondoltam, a nehezén már túl vagyok, majdcsak megerősödök. De még csak ezután jött a java! A kezelések ugyanis csak előkészítették a műtétet" – mondta Pásztor Erzsi, akinek vastagbelét átmenetileg ki kellett vezetni, sztómazsákot kapott.

Pásztor Erzsi először beszélt a végbélrákjáról Fotó: Polyák Attila - Origo

"A nyáron a negyvenfokos melegben itt voltam a hatodik emeleten, egyik éjjel, amikor kimentem WC-re, összeestem, és alig tudtam kikászálódni onnan. Az öcsém elvitt magához Balatonfüredre a nyaralójába, ott töltöttem a nyarat. Kínlódtam. Aki imádok főzni és nagyokat enni, rá se tudtam nézni az ételre. 15 kilót fogytam, mindennap infúziót kaptam. És közben utáltam az egész helyzetet, hogy mivé lettem. Utáltam magam!" – folytatta a színésznő, aki ma már jól van, újra játszik. Azt mondta: nem gondolt arra, hogy belehalhat a betegségébe, csak akkor, amikor jóbarátja, Székhelyi József elhunyt.

Egy újságírótól tudta meg telefonon, ő akkor a sebészeten feküdt. "Nagyon közel állt hozzám, az egyik legjobb barátom volt a szakmában, ráadásul nálam tíz évvel fiatalabb. Sírógörcsöt kaptam. Ha mégiscsak volt olyan pillanat, amikor a betegségem alatt a halálra gondoltam, ez volt az" – fejtette ki Pásztor Erzsi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.