Alvászavar? Ezt teheted ellene

Forrás: Shutterstock -
betegség alvászavar sedacur2019 egészség alvás kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára veled is előfordult már, hogy lefekvés után nem sikerült mély álomba szenderülnöd, vagy hogy az éjszaka közepén felébredtél, és csak nagy nehezen, többórányi forgolódás után tudtál visszaaludni. Ez bármikor bárkivel előfordulhat. Olvasd el alábbi tanácsainkat, és ha legközelebb is így jársz, próbáld ki őket te is!

Bárkivel, bármilyen élethelyzetben előfordulhat, hogy nem tud elaludni: lehet a bűnös egy lefekvés előtt elköltött nehezebb vacsora, koffeintartalmú ital fogyasztása, pulzusemelő mozgásforma végzése, de okozhatják az álmatlanságot lelki gondok, pszichés problémák is.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha azt tapasztalod, hogy gondjaid vannak az el- vagy visszaalvással, és ez legalább két héten keresztül folyamatosan fennáll, mindenképpen fordulj orvoshoz. Ha a probléma csak néhanapján keseríti meg az életed, nyugodtan kipróbálhatsz néhányat az alábbi praktikák közül.

Ha gondjaid vannak az alvással, és ez legalább két héten keresztül folyamatosan fennáll, fordulj orvoshoz Forrás: Shutterstock

Tippek a jó alváshoz

1. Tegyél rendet magad körül! Számos elmélet szerint csak nyugodt, tiszta, rendes körülmények között lehet jót aludni. Ezt az alvásszakértők azzal magyarázzák, hogy ha lefekvéskor elintézendő dolgokat, be nem fejezett tennivalókat látsz magad körül, az hatással lesz az éjszakai pihenésedre, és sokkal nyugtalanabbul tudsz majd aludni. Nem hiszel benne? Tégy egy próbát, hidd el, megéri!

2. Száműzd a hálószobádból a tévét és a különböző technikai kütyüket! Közvetlenül lefekvés előtt majdhogynem tilos tévét nézni, számítógép-monitort vagy telefonkijelzőt bámulni. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy az éjszaka folyamán az erős fény krónikus behatása megnöveli a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ami álmatlansághoz, hosszabb távon pedig akár depresszióhoz is vezethet.

3. Szellőztess lefekvés előtt! Lehet, hogy elsőre azt gondolod, ennek semmi jelentősége nincsen, de tévedsz! A friss oxigénnel megtelt szobában könnyebb az elalvás, és pihentetőbb az éjszakai alvás, mint egy elhasznált levegőjű helyiségben.

Szellőztess lefekvés előtt, a friss oxigénnel megtelt szobában könnyebb az elalvás Forrás: Shutterstock

4. Készülj rá az alvásra! A jó alvás érdekében fontos, hogy lefekvés előtt két-három órával már ne fogyassz nehéz ételeket, koffeintartalmú italokat, ne végezz aerob testmozgást. Ezek ugyanis megemelik a vérnyomást, a pulzusszámot, és így nem tud a szervezeted nyugalmi állapotba kerülni.

5. Csak nyugi! Ha már néhány napja magadon viseled az álmatlanság mázsás súlyát, minden egyes éjszaka egyre inkább azon fogsz tűnődni, ezúttal vajon sikerül-e végre elaludnod, vagy sem. Próbálj meg nem stresszelni ezen, mert ez szintén befolyásolni tudja az elalvást és az alvás minőségét is. Fogyassz inkább nyugtató hatású gyógyteákat – levendulát, kamillát, macskagyökeret, citromfüvet –, vagy próbálkozz meg a patikákban vény nélkül kapható gyógynövényi készítményekkel, amelyek megnyugtatnak, és segítik a pihentető alvást.

Miért baj, ha nem alszunk?

A szervezetünk kimerül, rosszabb lesz a koncentrációs képességünk, ingerültebbek leszünk. Ez kihatással lehet a munkahelyi vagy iskolai teljesítményünkre, a társas kapcsolatainkra, és nem utolsósorban balesetveszélyes is.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.