Nem kötelesek az orvosok megmenteni azokat az embereket, akik már nem akarnak tovább élni. A döntést a német legfelsőbb bíróság lipcsei büntetőjogi tanácsa hozta szerdán – adta hírül az MTI.

Az n-tv német hírcsatorna arról számolt be, hogy a bírói testület a berlini és a hamburgi tartományi bíróság ítéletét hagyta jóvá két orvos ügyében: elutasította az ügyészség fellebbezését, és megerősítette, hogy az orvosok nem követtek el bűncselekményt. A tartományi bíróságok arra alapozták döntésüket, hogy az orvosnak figyelembe kell vennie a páciens akaratát.

A hamburgi bíróság gyakorlatilag egy passzív eutanáziát elősegítő orvost mentett fel, aki nem akadályozta meg, hogy egy 81 és egy 85 éves betege öngyilkosságot kövessen el. A két nő nem szenvedett halálos betegségben, de életkörülményeik nem voltak jók egyéb betegségek miatt. Az orvos jelen volt, amikor a két nő bevette a halálos adag gyógyszert, és az ő kérésükre semmit sem tett azért, hogy megmentse őket.

Berlinben egy háziorvost mentettek fel, aki lehetővé tette, hogy egyik betege hozzájusson olyan gyógyszerhez, amellyel véget vethetett az életének. A 44 éves nő sem volt halálos beteg, de 16 éves kora óta folyamatosan fájdalmakkal küzdött. Miután a nő bevette a szert, az orvos még két és fél napig mellette volt, amíg a beteg meg nem halt. Az orvos a legfelsőbb bíróságon rendkívül összetett lelki megpróbáltatásnak nevezte a történteket, és azt mondta: erkölcsi kötelességének érezte, hogy segítsen betegének úgy meghalni, ahogy szeretett volna.