Hamarosan elkezdődhet Zente gyógykezelése, amire egy egész ország gyűjtött, így egy hét alatt jött össze a génterápiáshoz szükséges 700 millió forint. 

Az SMA 1-es típusában szenvedő Zente hamarosan megkapja első szteroidos kezelését, amivel már a génterápiát készítik elő. "Ha minden jól alakul, nemsokára meglesz az első vérvétel. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, kedden lesz egy orvosi megbeszélésünk" - mondta az édesanya, Tóth Krisztina a Blikknek, és azt is elárulta, a szteroidra azért van szükség, hogy gyengítsék Zente szervezetét, hiszen a kezelés alatt tulajdonképpen egy vírust kell majd befogadnia a szervezetének. 

Zente baba SMA1Forrás: Facebook/Zente- SMA 1 Baby

"A kezelés előtt és után is, minden héten vért vesznek Zentétől, illetve számos vizsgálat vár rá. Nagyon izgulunk, reméljük, minden rendben lesz" - mesélte tovább a kisfiú anyukája. Krisztina a következő lépésekről is mesélt, többek között egy steril szoba kialakításáról. "Ebben a szobában szűrt a levegő, tehát baktérium- és vírusmentes. A szülőknek, személyzetnek csak olyan védőfelszerelésben szabad megközelíteniük a szobát, amely megakadályozza, hogy kívülről bármiféle fertőzést bevigyenek, hiszen a legyengült szervezetre rendkívül ártalmas lehet bármiféle idegen kórokozó" - nyilatkozta a Blikknek Dr. Bense Tamás. 

A Zolgensma nevezetű génterápiát két hónapon belül megkaphatja Zente, akinek ezzel esélye van a gyógyulásra, még lábra is állhat.