5 betegség, amit a szemed vagy a szemed környéke elárul rólad
A sárgás foltok, esetleg kicsi csomók a szemhéjon és a szem alatt
csúnyák, de nem szemproblémára utalnak. Valójában csak a magas koleszterinszintet jelzik, ezért koleszterindudoroknak is hívják őket.

A kis vakfoltot a látótérben csillámló fényekkel
optikai migrénnek is nevezik, ami fejfájással vagy bármiféle fájdalom nélkül ilyen furcsa látászavart okoz. A látótér közepén indul a látászavar, ami úgy tűnhet, mintha fényes pontok vagy mozgó vonalak a látótér szélei felé haladnának. Bár megzavarhatják a látást, ártalmatlan jelenség, többnyire az agy véráramlási zavara okozza, de gyakran a kávé, a csokoládé, az alkohol és a stressz váltja ki.
Vörös, viszkető szemek
Számtalan dolog irritálhatja a szemet, de ha a viszketésen kívül sokat tüsszentesz, és az orrod is folyik valószínű allergiás vagy. Az allergiát leggyakrabban a pollenek és az állati szőr váltja ki, de például az is előfordulhat, hogy valamilyen kozmetikai termék okozza az irritációt. Érdemes megfigyelni, mikor jönnek elő a tünetek, és amennyire lehet, kerüld az allergént.

Szempilla, szemöldök ritkulása
Bármiféle hajhullás, beleértve a szempillát és a szemöldököt, a pajzsmirigy betegségére, túl- vagy alulműködésre utalhat.
A kidülledt szemek
hátterében genetikai okok állhatnak, de a leggyakrabban a pajzsmirigy túlműködése okozza.
Az irodai munka és a vitaminokban szegény táplálkozás és a kevés folyadékfogyasztás egyaránt felelős lehet a látásromlásért. Íme, néhány étel, amely jó hatással lehet a szemedre.
Fogyassz minél több A-vitaminban gazdag élelmiszert - ez ugyanis elengedhetetlen a szem ideghártyájának működéséhez - mint a tojássárgája, vagy a máj és a sárgarépa. Az utóbbi sok béta-karotint is tartalmaz, ami az éles látásért is felel. Hiányában a szem képalkotása nem lesz tökéletes, romlik a sötéthez való alkalmazkodás, hosszú távú hiánybetegség végső stádiumában akár vakság is jelentkezhet.
A fekete áfonya mirtillingazdag gyümölcs. Ez a flavonoid antioxidánsként védi a szemet. Az áfonya tehát rendkívül sokat javít a szem állapotán, segíti az oxigénellátását, erősíti a kollagénszerkezetét, így még a szem öregedése ellen is használ. A kutatások szerint még a szürkehályog kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti.
A minőségi halhús és halolaj magas telítetlen zsírsavtartalma miatt az egész szervezetnek hasznos. Javítja az agyműködést, gátolhatja a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését, és emellett enyhíti a rövidlátást és a farkasvakságot. Tartós omega-3 zsírsavhiányban akár a retina is károsodhat, így érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelre.