Betegségeket szűrő ingyenes DNS-tesztet kínálnának a brit babáknak

betegség Nagy-Britannia DNS-teszt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ingyenes DNS-tesztet szeretnének minden brit újszülöttnek felajánlani a brit Országos Egészségügyi Szolgálat közreműködésével. A cél az lenne, hogy öröklődő betegségekete, felnőttkori egészségi kockázatokat már újszülött korban ki tudjanak szűrni. 

A program tesztelését 2020-ban kezdik meg, és amennyiben ez sikeres lesz, három éven belül széleskörben is elérhetővé teszik a DNS-tesztet - szemlézi a The Times brit lapot a ragazze.hu. Az Országos Egészségügyi Szolgálat a Genomics Englanddel karöltve viszi végig a programot. A Genomics elnöke szerint a tesztidőszakban húszezer szülő fog beleegyezni, hogy a DNS-tesztet elvégezzék az újszülöttjén. A tesztből nemcsak betegségeket tudnak majd kiszűrni, de akár 25 évvel később is jelentősége lehet abban, hogy milyen gyógyszer lenne hatásos az adott egyén számára.

Képünk illusztráció Forrás: shutterstock.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.