A művészet jótékony hatással van az egészségre az Egészségügyi Világszervezet szerint

Forrás: Shutterstock -
művészet egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kulturális és kreatív tevékenység, mint amilyen a tánc, az éneklés vagy a múzeumlátogatás, jótékony hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre, például demencia esetén a tánc és az éneklés javíthatja a koncentrálást és az emlékezetet - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája, miután áttanulmányozott 900, ebben a témában világszerte publikált kutatást.

Ez az első eset, hogy a WHO a művészeteknek az egészségre gyakorolt hatását kutatta, és a hétfőn Koppenhágában és Helsinkiben egy időben publikált jelentés, a Health Evidence Network (HEN) az eddigi legátfogóbb vizsgálata a témának. A vizsgált 900 publikáció összesen több mint 3000 kutatás eredményét tartalmazza.

"A műélvezet vagy a művészi alkotó tevékenység olyan ádáz betegségekre adhat választ, mint a diabétesz, az elhízás vagy az elmeállapot rendellenességei" - mondta Piroska Östlin, a WHO ideiglenes regionális igazgatója hétfőn Helsinkiben, ahol a koppenhágai központú szervezet honlapján közzétett jelentést egy rendezvényen is bemutatták.

"A művészetek képesek megoldást kínálni olyan problémákra, amelyeket a hagyományos orvosi gyakorlat képtelen kezelni" - tette hozzá a magyar származású egészségügyi szakember.
A WHO/Europe-jelentés szerint kimutatták, hogy a zenehallgatás segíthet kordában tartani a vércukorszintet átlagos vagy stresszes helyzetekben, cukorbetegekben és egészséges emberekben egyaránt.

Forrás: Shutterstock

Ugyancsak bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mesét mondanak elalvás előtt, hosszabb időt töltenek alvással éjszaka és jobban tudnak koncentrálni az iskolában nappal.
A zenehallgatás vagy a kézműves tevékenység hasznos lehet az egészségügyi intézményekben, és kiegészítheti vagy javíthatja a hagyományos orvosi kezelést, például csökkentheti a rákterápiák mellékhatásait, mint amilyen az aluszékonyság, az étvágytalanság, a légzési nehézség vagy a hányinger. A csoportosan gyakorolt művészi tevékenységnek is jótékony hatása lehet, az iskolai színjátszócsoportok léte például csökkentheti az iskolán belüli egészségtelen versengést és a megfélemlítést.

A WHO/Europe jelentése öt kategóriában vizsgálta a művészetek egészségre gyakorolt hatását, így az előadóművészetekben (zene, tánc, éneklés, színház), a képzőművészetekben (kézművesség, formatervezés, festészet, fotó), az irodalomban (olvasás, írás, irodalmi fesztiválok látogatása), a kultúrában (múzeum-, koncert- és színházlátogatás) és az online művészetekben (animáció, digitális művészet).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.