Minden hetedik nemzőképes korú házaspár küzd a meddőséggel

Forrás: Shutterstock -
nemzőképesség meddőség házaspár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden hetedik nemzőképes korú magyar házaspár meddő, összesen 150 ezer párnak nem lehet gyermeke – derült ki az Egyházi Kórházak Egyesülése megbízásából, a Merck támogatásával készült több pilléren álló szakmai kutatásból. A meddőség mögött a kutatás szerint fele-fele arányban állnak a nők és a férfiak egészségügyi problémái, ám a férfiak ezzel elvétve vannak tisztában, ezért térítésmentes, elsősorban férfiakat célzó szűrőprogram indul.

A gyermektelen házaspárok esetében a meddőség okai nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is keresendők, ezért az időben és célzottan elvégzett vizsgálatok hatékonyan csökkenthetik a gyermektelen házaspárok számát – szögezi le az Egyházi Kórházak Egyesülése és a Merck Kft. együttműködésében készült kutatás.

Bár a meddőség a 21. század egyik jelentős társadalmi kihívása, mindez nem tudatosult a gyermekvállalásra alkalmas korosztályban: a magyar fiatalok 82 százaléka nem gondolja, hogy egészségügyi akadályai lehetnek a családalapításnak.

A megkérdezettek 78 százaléka nem tartja fontosnak az esetleges, kezelhető meddőség megállapítására szolgáló szűrővizsgálatokat.

Minden hetedik nemzőképes korú házaspár küzd a meddőséggel Forrás: Shutterstock

Pedig a tudomány mai állása szerint, ha idejében felismerik a meddőséget okozó leggyakoribb egészségügyi problémákat és kezelik is azokat, házaspárok ezreit segíthetik hozzá a gyermekáldáshoz. A legfrissebb szakmai kutatások szerint 40 százalékban a férfi, 40 százalékban a nő, 20 százalékban pedig valamilyen közös probléma miatt nem sikerül a fogantatás.

A kutatás szerint a gyermekvállalással sikertelenül próbálkozó párok több mint harmada, 36 százaléka számára ismeretlen marad a meddőség oka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.