Még érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

Forrás: -- -
védőoltás influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még decemberben is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, így a járvány kezdetéig biztosan van elegendő idő a védettség kialakulásához. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt javasolja, hogy aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, aki eldönti, páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Aki esetleg nem kaphat térítésmentes oltást, a gyógyszertárban juthat vényköteles oltóanyaghoz - írták.

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ám a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak.

A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők, továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat - írták.

Idén is - hasonlóan a korábbi évekhez - 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők oltásához.

Forrás: --

Az NNK azoknak is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás megelőzhető a védőoltással.

Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint november 25. és december 1. között az országban 6190 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok már igazolták az influenza A vírus jelenlétét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.