Szakértő beszélt arról, megelőzhető lett volna-e Gesztesi Károly halála

Fotó: Zsigmond László/Life.hu -
halál orvos Gesztesi Károly szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gesztesi Károly halála kapcsán a szívinfarktus okairól és jeleiről szakértő beszélt a kamerák előtt.

Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora volt a vendég a mai Mokkában. A szakember Gesztesi Károly tragikus halálának kapcsán beszélt arról, elkerülhető-e a szívinfarktus, illetve milyen előjelei lehetnek.

A szívinfarktus felének nincsenek előjelei, ez a legnagyobb probléma. Alapvetően a személyre szabott rizikót tudjuk meghatározni. Vannak ismertebb, infarktushoz vezető társbetegségek vagy genetikus hajlam. (...) Ebben a korban, 50 év körüli férfibetegeknél a leggyakoribb haláloki tényező a szívinfarktus, ezért érdemes odafigyelni minden mellkasi fájdalomra, amelyek általában terheléskor keletkeznek, de néha az az első tünet, hogy nyugalomban jelentkezik, szokatlan módon. Ezek növelik az infarktus előfordulásának valószínűségét. Ha összességében tanácsot szeretnék adni, a rizikófaktorainkat kell jelentősen csökkenteni, a genetikai állományunkon nem tudunk változtatni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.