Egy orvos is reagált Schobert Norbi botrányos véleményére: „Téves és káros útra visz a megközelítés”

kövér orvos elhízás Schobert Norbert Dr. Farkas Kitti fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Farkas Kitti intenzív terápiás szakorvos, aneszteziológus is megdöbbent Schobert Norbert nőkről a túlsúly vonatkozásában tett kijelentésén. Az orvos ezekkel a káros és orvosilag téves nézetekkel kapcsolatos állásfoglalását olvashatod.

„Az ostoba, mindig tökéletesen meg van elégedve önmagával" – ez a Bonhoeffer-idézet jut eszembe arról a magabiztosságról, mellyel a magyar fogyókúrás piac vezető szereplője a „fájó igazságra" hivatkozva igyekszik védeni kijelentését, amivel az elhízás jelenségét sikerült leszűkítenie a szülés utáni túlsúllyal küzdő nőkre, valamint a házaspárok szexuális problémáira. Hiába az utólagos magyarázkodás, azt a megfogalmazást, hogy a „nők a szülésnél cseszik el" nőként és orvosként egyaránt felháborítónak tartom.

Szakmai szempontból egyszerűen téves és káros útra visz az a megközelítés, mely kizárólag a túlsúlyos emberek felelősségét hangsúlyozza. Miért téves és káros?

Először is a nők kipécézése miatt.

Az egyik legnagyobb magyar akadémiai felmérés szerint az elmúlt évtizedekben a túlsúlyosak és főleg az elhízottak aránya jelentősen megnőtt hazánkban, de leglátványosabban a fiatal férfiaknál. A férfiaknál a túlsúlyosak aránya 40 százalék, az elhízottaké 32 százalék, míg nőknél mindkét kategória valamivel kevesebb, mint 32 százalék. A világon a negyedik legelhízottabb ország vagyunk, ez tehát aligha szülés utáni probléma.

Másodszor, a megközelítés miatt, mely az elhízást motivációs problémaként, a túlsúlyos emberek hibájaként írja le.

Nem az a kérdés, hogy helyes-e, ha valaki a szexualitás emlegetésével igyekszik figyelmet irányítani magára és a fogyókúrás termékeire, hanem, hogy jó-e az a diétás módszer, amit kínál vagy inkább káros.

Harmadszor, és ezzel meg is érkeztünk a legnagyobb és leginkább elhallgatott problémához: ahhoz, hogy virágzik a fogyókúrabiznisz, mégis egyre kövérebbek vagyunk.

Tegyük fel a kérdést: ennek nem fordítva kellene lennie? Nem a fogyni akarókkal van a baj. Az emberek többségében megvan az elszántság, a motiváció, de sajnos többnyire bedőlnek a csodadiétáknak, a manipulált élelmiszereknek és helytelen módszereknek, amelyeket olyan kontárok kínálnak, akik soha nem foglalkoztak szakmai értelemben az emberi test működésével és a fogyás élettanával. Ehelyett különböző ideológiákkal, mesékkel próbálnak reagálni az elhízás civilizációs okaira.

Mindezek hatása az, hogy a saját praxisomban minden harmadik páciensem úgy fordul hozzám: „én már mindent kipróbáltam, mégsem tudok lefogyni". A helytelen módszerek ugyanis tönkreteszik az anyagcserét, amit először is helyre kell állítani ahhoz, hogy az egészséges és tartós fogyás végül tényleg elérhető legyen. A magyarországi elhízással kapcsolatos problématengerbe akkor dobnánk igazán nagy követ, ha végre azoknak a felelősségét vizsgálnánk meg, akik 20 éve osztják az észt mindenféle szakmai felkészültség nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.