menstruációs kehely toxikus sokk szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Súlyos fertőzést kapott egy 3 gyermekes édesanyam miután toxikus sokk szindrómája alakult ki a menstruációs kehelytől. A fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is, majd a végtagjaiban okozott olyan súlyos elváltozásokat, hogy végül mindkét lábfejét, és több ujját is amputálni kellett.

A Mirror arról ír, hogy a nő először szúró fájdalmat érzett a hasában, orvoshoz fordult, de az vesekőnek vélte a tüneteket. Az asszony állapota azonban tovább romlott, újra kihívta az orvost és kórházba szállították. Kiderült, úgynevezett toxikus sokk szindrómája van, amiért a menstruációs kehely a felelős.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Egy 3 gyerekes francia édesanya súlyos fertőzést kapott, miután egy néhány órára felhelyezett menstruációs kehely toxikus sokk szindrómát idézett elő a szervezetében – írja a Mirror.

Ezt feltétlenül tudnod kell a toxikus sokk szindrómáról

A TSS-t 1978-ban írták le először és a nyolcvanas évek elején drámai hirtelenséggel robbant be a köztudatba, miután a nem megfelelő tamponhasználat nyomán sok, főként tizenéves lánynál tapasztaltak szepszisre (vérmérgezésre) jellemző tüneteket. Ritka, de súlyos betegség. Lényege a bakteriális méreganyagok felszaporodása a szervezetben.

A betegség tünetei általában hirtelen kezdődnek, ezért nagyon fontos odafigyelnünk magunkra. Kezdetben magas lázat, hasmenést, szédülést és izomfájdalmat okoz, ami félrevezető lehet. Később viszont megjelennek a tünetek a bőrös is. Olyan mintha leégett volna, a tenyér és a talp hámlása is megindul.

A szindrómáról ITT olvashatsz bővebben.

Sandrine Graneau esetében a fertőzés átterjedt a veséibe, tüdejébe és a májába is, majd mindkét lábfejét, és több ujját is amputálni kellett. Sandrine a felépülési időszaka után most újra járni tanul művégtagok segítségével, és egy alapítványt is létrehozott azzal a céllal, hogy lelki segítséget nyújtson más amputált TSS betegeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.