Hiába terjesztik a koronavírust, továbbra is imádják a denevérhúst Indonézia egyes részein

Forrás: AFP/Bay Ismoyo -
Indonézia denevérhús koronavírus denevér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Továbbra is nagy népszerűségnek örvend a denevérhús Indonézia egyes részein annak ellenére, hogy kínai és külföldi szakértők is a kis testű szárnyas emlősöket tartják az új koronavírus eredeti hordozójának.

Az indonéz Észak-Celebesz tartományban élő minahasa etnikai csoport tagjai az indiai curryhez hasonló fogásként fogyasztják a denevért. A paniki elkészítéséhez az egész állatot, beleértve a fejét és a szárnyait is felhasználják.

"A koronavírus nincs hatással az eladásokra"

- mondta Stenly Timbuleng, aki az Észak-Celebesz székhelyétől, Manadótól délre fekvő Tomohonban árul denevérhúst. Egy átlagos napon a férfi 50-60 példányt ad el, az ünnepi időszakokban ez a szám akár a 600-at is elérheti.

"A denevér a legkedveltebb fehérje az őslakosok körében, különösen Észak-Celebesz tartományban"

-mondta William W. Wongso indonéz étkezési szakértő, aki csaknem féltucat szakácskönyv szerzője, hozzátéve, hogy ő maga a denevérszárnyakat szereti a legjobban.

This picture taken on February 18, 2017 shows a vendor preparing bat meat for his customers in Tomohon market in northern Sulawesi. - Authorities and activists are stepping up efforts to persuade villagers on Sulawesi island to stop consuming the critically endangered crested black macaques, one of many exotic creatures that form part of the local indigenous community's diet. The macaque's meat is prized by the ethnic Minahasan people, a largely Christian group in the world's most populous Muslim-majority country, who have no reservation about eating exotic animals, unlike Indonesia's Islamic communities. (Photo by Bay ISMOYO / AFP) / TO GO WITH Indonesia-US-animal-environment-food, FEATURE by Olivia RONDONUWU Forrás: AFP/Bay Ismoyo

A denevér mirigyeit először eltávolítják a hónalj és a nyak területéről, hogy megszabaduljanak a kellemetlen szagtól.

Az állatot ezután meggrillezik vagy megpörkölik, hogy eltávolítsák a szőrt, majd felszeletelik és egy gyógyfüves, fűszeres, kókusztejes szószban megfőzik.

Egészségügyi szakemberek szerint a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg egy másik állatfajról került át az emberre.

A legfrissebb adatok szerint 1355-en haltak meg tavaly decembere óta a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járványban, többségük Hupej tartományban, míg csaknem hatvanezer a kórban megfertőződöttek száma. Indonéziából egyelőre nem jelentettek megbetegedést, de a főváros, Jakarta denevérhúst is kínáló éttermeinek egy része levette étlapjáról a csemegét.

Denevérgrillezés Indonéziában. Forrás: Biosphoto/Cyril Ruoso / Biosphoto/Cyril Ruoso

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.