Április 2. - az autizmus világnapja

Forrás: Facebook/Együtt az Autistákért Alapítvány -
autizmus autizmus világnapja
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma van az autizmus világnapja, ez alkalomból számos budapesti és vidéki emblematikus épületet világítanak meg kék színnel.

A koronavírus-világjárvány miatt az Együtt az Autistákért Alapítvány arra buzdít mindenkit, hogy maradjon otthon, de a "Ragyogj kékben!" kezdeményezéssel is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral.

Az alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a budapesti Szabadság-szobor, és egyes vidéki épületek kékbe borulva tisztelegtek az autizmus világnapja előtt.

Forrás: Facebook/Együtt az Autistákért Alapítvány

Ma kékbe borulnak az ország egyéb nevezetességei is; így Budapesten a Szabadság-szobor mellett a Művészetek Palotája, a Puskás Aréna, a Groupama Aréna, a Duna Aréna, a Telekom-székház, a Clark Hotel és a Felix Kitchen and Bar is. A kezdeményezéshez több vidéki nagyváros, köztük Győr, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg is csatlakozott.
Az épületek kivilágítása mellett bárki csatlakozhat a világnaphoz otthon is, ha magára ölt valamilyen kék ruhadarabot és használja az #éniskékvagyok hashtaget.

Az alapítvány jelenlegi fő célkitűzése az első Autista Mintaház - Fejlesztő és Módszertani Központ megvalósítása, amellyel további szakszerű és hatékony segítséget tudnak majd nyújtani az autizmussal élő gyermekeknek és családtagjaiknak - írták. A Budapesten kialakítandó fejlesztőházban a mindennapos ellátás mellett a szakembereknek tanulási és tapasztalatszerzési lehetőséget is kínálnak majd. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet pedig olyan egészségügyi ellátást biztosít benne, amely hozzájárul a gondoskodásra szorulók és családtagjaik életminőségének javításához. A központban az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált, 3-8 év közötti, speciális szükségletű gyermekek kaphatnak a későbbiekben egyéni igényeiknek megfelelő fejlesztést, terápiát.
Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az autizmus spektrumzavarra, amely ma már tíz milliókat érint világszerte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.