Megfelelő fogápolással te is tehetsz a koronavírus ellen: mutatjuk, hogyan

Forrás: Shutterstock -
járvány fogápolás koronavírus vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz valamely testváladékkal. Ez lehet nyál, hurutos váladék, vagy akár csak a kilégzés során a tüdőből az elhasznált levegővel együtt távozó vízpára. Dr. Szabó László szakember elmondta, mire kell figyelni.

Most különösen veszélyes az elhanyagolt szájhigiénia!

Az elhanyagolt, gyulladt íny tulajdonképpen kaput nyit a fertőzések számára közvetlenül a véráram felé. Ha megfelelően ápoljuk a fogainkat, mentes lehet a szájüreg a gyulladásoktól, amely növeli az ellenállóképességet a Koronavírusfertőzéssel szemben is.

Érdemes otthon a szájápolási eszközöket elkülönítve tárolni. Köhögéskor és tüsszentéskor zsebkendőt tenni a szánk és az orrunk elő, használat után pedig rögtön a kukába dobni és kezet mosni.

A műfogsor is fertőződhet Koronavírussal!

A 65 éven felüli fogatlanságban szenvedők aránya Magyarországon 50% feletti. Ők a legveszélyeztetettebb korosztály. A fogsorról más személy által használt eszközre is átkerülhet a vírus.

Fertőtlenítsd alaposan a fogápolási eszközöket és a környezetet is, amit más is használhat. A tisztító eszközöket tartsd zárt tartóban, és fertőtlenítsd a fogsorod műfogsortisztító tablettával. Mielőtt a szádba nyúlsz, moss kezet alaposan, a körmödet pedig vágd rövidre.

Forrás: Thinkstock

Miért nem mehetek a járvány időszakában fogorvoshoz?

A vízporlasztással hűtött fúrók vízpermetet képeznek, amely több órán keresztül a rendelő levegőjében maradhat. Koronavírussal fertőzött -a vízpermet által- fokozott a fertőzésveszélyt jelent. Tiltott beavatkozások a fogak fúrása, tömése, csiszolása, koronák, hidak eltávolítása, fogkőeltávolítás.

Mely sürgősségi kezelésekkel lehet mégis fogorvoshoz fordulni?

A sürgősségi beavatkozások a baleseti sérülések, állcsonttörés, gyulladások, tályog megnyitása, arcidegzsába és szájüregi vérzések csillapítása.

Biztonságosak a fogászati kezelések a járványhelyzet elmúltával?

Már megtettük fogorvosi szempontból azokat az óvintézkedéseket, amiket ez a Koronavírus-járvány megkíván. Minden pácienst potenciális fertőző betegnek kell tekinteni. Minden rendelőben van Infekciókontroll-protokoll, amely rendkívül szigorú előírásokat.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.