Le a tabukkal! Minden, amit tudnod kell, ha PMS-től szenvedsz

Forrás: Shutterstock -
PMS premens2020 menstruáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A permenstruációs szindróma sok nőnek okoz komoly problémát a havi vérzés megjelenése előtti napokban. A megnevezés egy tünetegyüttest takar, amely lehet fizikai vagy pszichés, illetve van, akit testileg-lelkileg egyaránt megvisel, ami életminőség-romláshoz vezethet. A tünetek nem egyformák a PMS-ben szenvedő nőknél, de általában több is jelentkezik egyidejűleg.

A premenstruációs szindróma tüneteitől szenvedő nők szinte mind arról számolnak be, hogy azok sokkal kellemetlenebbek, mint maga a havi vérzés. A PMS-t persze nem mindenki egyformán éli meg, van, aki csak annyit érez, hogy pár napon belül megjön a menstruációja. A felmérések szerint premenstruációs panaszokat a hormonálisan aktív nők közel 80 százaléka tapasztal. 20-40 százalékban a panaszok intenzívek, és rontják az életminőséget, az esetek 2,5-5 százalékában pedig átmeneti munkaképtelenséghez is vezetnek.

A PMS tünetei


Fizikai tünetek:

mellfeszülés, alhasi görcsök, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hányinger, bőrproblémák (zsírosodás, akne) megjelenése, súlygyarapodás a vízvisszatartás miatt, erős szívdobogás, szapora pulzus, puffadás, hasmenés.

Pszichés tünetek:

szorongás, hangulatingadozás, ingerlékenység, szomorúság, depresszió, harag, levertség, döntésképtelenség, koncentrációs zavarok, kedvetlenség

Egyéb panaszok:

étvágytalanság vagy falánkság, fáradtság, csökkent vagy megnövekedett nemi vágy, szédülés, alvászavarok (álmatlanság vagy aluszékonyság).

A fejfájás a premenstruációs szindróma egyik tünete lehet Forrás: Shutterstock


A PMS kialakulásának oka


A tünetegyüttes pontos kiváltó okát nehéz megmondani, de az biztos, hogy a kialakulásában a női hormonoknak jelentős szerepük van. A nők ciklusát alapvetően két hormon szabályozza: az ösztrogén és a progeszteron. A PMS-tünetek kiváltásában – egyéb tényezők mellett – a hormonrendszer egyensúlyának felborulása bizonyosan tetten érhető, ennek pedig számos oka lehet.

Hajlamosító tényezők elkerülése


Rossz táplálkozás: a szénhidrátokban, cukrokban gazdag táplálkozás elhagyása, a vitamindús ételek előtérbe helyezése sokat javíthat a PMS-ben szenvedő nők állapotán. Már csak azért is, mert a túlsúly egyértelműen hajlamosít a szindrómára, így már azzal nagyon sokat teszünk magunkért, ha megszabadulunk a plusz kilóktól.

A vitamindús ételek előtérbe helyezése sokat javíthat a PMS-ben szenvedő nők állapotán Forrás: Shutterstock

Kevés mozgás:


A rendszeres testmozgás a hormonális működésre, így a menstruációs ciklusra is előnyösen hat. Az ajánlott mozgásmennyiség heti 3 alkalommal 20-45 perc. A sport mindig és mindenkinek ajánlott, de ha PMS-tüneteid vannak, akkor mindenképpen iktasd be a napirendedbe a mozgást.

Depresszió:


Bár a PMS tünetei között is szerepel a depresszió, kutatások szerint az összefüggés a két kórkép között fordítva is igaz: depresszióval diagnosztizált nőknél nagyobb eséllyel jelentkezik a premenstruációs szindróma. Egy nemzetközi tanulmány szerint a PMS-ben szenvedők 57-100 százalékánál fordult már elő depressziós epizód, szemben a PMS-ben nem szenvedők 0-20 százalékos arányával.

Vezess menstruációs naplót!


Mindenki más-más tünetekkel és azok különböző kombinációival küzd hónapról hónapra, így a probléma viszonylag nehezen csíphető fülön. Ezért érdemes részletesen lejegyzetelni, hogy mikor milyen tünetek jelentkeztek.

Vezess menstruációs naplót! Forrás: Shutterstock

Ne hagyd annyiban, kérj segítséget!


Az életminőség romlásával járó tünetegyüttes kezelését nem szabad halogatni, hiszen amennyiben hormonális zavar áll a hátterében, az a testünk egész működésére kihat, és előbb-utóbb egyéb panaszok megjelenésével járhat. Mivel azonban a PMS szerteágazó tünetekkel jár, egységesen, mindenki számára alkalmazható terápia nem létezik. Ha kínzó tüneteid vannak, mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy a komolyabb betegségeket ki lehessen zárni. Az egyes tünetek enyhítésére vény nélkül is beszerezhető szintetikus gyógyszerek és gyógynövényi hatóanyagú készítmények sora áll rendelkezésedre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.