Mikor lesz vége a koronavírus-járványnak? A magyar virológus válasza

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 koronavírus-járvány Virológus koronavírus vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja, Dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa Facebook oldalán fejtegeti, hogy mikor lehet vége a koronavírus-járványnak.

Mint írja: "Ha a mostanihoz hasonló járványok által jelentett fenyegetésre gondolunk, akkor globális változások sorozatát követően, amennyiben tűrhető mértékűre csökken az emberi hatás a bolygóra nézve – erre valószínűleg a mi életünkben nem kerül sor.

Ha a jelenlegi SARS-CoV-2 járványra gondolunk, akkor csakis a vakcina széleskörű elérhetővé válásakor.

A többi dátum és előrejelzés, a sok ismeretlen és felmérhetetlen tényező miatt csupán elméleti lehetőség. Ezekre természetesen a döntéshozatalban szükség van (viszonyítani kell valamihez), biztosnak azonban egyetlen becslés és modellezés sem tekinthető.

A napokban felröppent hírek kapcsán számtalan ismerős és kolléga kérdezett a járvány tetőzéséről.

A fő cél a járvány újbóli berobbanásának megakadályozása lesz Forrás: Shutterstock

A legutóbbi vonatkozó posztban már érintettük ezt a kérdést, amikor elmagyaráztuk, hogyan járta körbe a világot a vírus. A tetőzés leginkább a napi esetszámok mennyiségének stagnálását majd azt követő csökkenő tendenciájának kezdetét jelentheti.

Ebből logikusan következik, hogy ideális esetben ez a járványgörbe közepe, így a történések felénél vagyunk (belföldön!).

Míg az első felénél a csúcs mihamarabbi eléréséért folyt a küzdelem, a leívelő ágon a tendenciák megtartása lesz a cél. A fő cél a járvány újbóli berobbanásának megakadályozása lesz.

Ehhez nagyon komoly társadalmi fegyelem és együttműködés kell majd. Számtalan forgatókönyv létezik, íme néhány lehetséges:

  • A vírust sikerül belföldön leküzdeni és minden egyes maradék esetet elszigetelni. Így a fő feladat az újbóli behurcolás megakadályozása lesz és újból eljutunk oda, hogy gyors járványügyi felderítésre, kapcsolathálózat nyomozására és gyors tesztelésére lesz szükség – ez azonban Európa egésze nélkül elképzelhetetlen.
  • A vírust belföldön sikerül alacsony esetszámra visszafojtani, így egy gyorsan változó hadszíntérrel lesz dolga a járványügynek, ahol a gyors felderítés és tesztelés kulcsfontosságú lesz.
  • A görbe leszálló ágát nem sikerül lejtmenetben tartani. Ekkor a szigorító intézkedések helyzettől függő mértékű visszatérése várható, nagymértékű, sok embert érintő intézkedések.

Ameddig a világ bármely helyszínén jelen van a vírus, folyamatos kockázata lesz a visszatérésnek. Így több tekintetben megváltozott világ vár ránk legalább a következő egy év folyamán, a vakcina széleskörű eléréséig. Figyelve a jeleket és levonva a tanulságokat, a legfontosabbak a potenciális járványos gócpontok, zárt kisközösségek. Szingapúrban éppen külföldieknek fenntartott munkásszállókon tombol a járvány, a világ számos táján egészségügyi és szociális ellátóintézmények jelentenek termékeny mikroközösséget a vírus számára – ahol gyorsan és hatékonyan tud terjedni.

Az arany középút megtalálása és az azon történő navigálás most a vezetők és szakemberek feladata. Kulcsfontosságú a gazdaság és a társadalom működtetése és a vírussal való küzdelem is. Bizonyosan lesznek mindkét oldalon veszteségek, de ez egy újfajta helyzet világunk számára, ahol a győzelem kulcsát a küzdelem közben kell megtalálnunk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.