Köze lehet a koronavírushoz az új, gyerekeket támadó betegségnek

Forrás: Shutterstock -
betegség veszély járvány koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új betegséget fedeztek fel, melynek célpontjában a gyerekek vannak, de köze lehet a koronavírushoz.

Ijesztő betegségről adott tájékoztatást az NHS, azaz a brit Országos Egészségügyi Szolgálat: egy olyan kór ütötte fel a fejét, amely szívproblémákat és hasfájást okoz, ráadásul csak a gyerekeket érinti. Éppen ezért az NHS arra kérte a brit orvosokat, hogy mindenki küldje kórházba az olyan betegeket, akiknél ezt a betegséget fedezték fel.

Az érintett gyermekek állapota időnként olyan súlyos, hogy kórházi kezelésre, intenzív ellátásra szorulnak, sőt, olyan is volt, akit lélegeztetőgépre kellett tenni. Arról még egyelőre nincs adat, hogy hány ilyen betegségben szenvedő beteget számlálunk, de az NHS még így is tájékoztatott minden szakembert a létezéséről.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Állítólag a kór a toxikus sokk szindróma egy fajtája, de az atípusos Kawasaki-szindróma tünetei is jellemzik. A vérképük pedig nagyon hasonlít a covid-19-ben szenvedő gyermekek vérképéhez. Éppen ezért az NHS attól tart, hogy talán egy, a SARS-CoV-2-höz kapcsolódó gyulladásos kórral állunk szemben, de persze az is lehetséges, hogy a betegségnek inkább a toxikus sokk szindrómához vagy a Kawasakihoz van köze - írta meg a TheGuardian.

Fő tünetei: emésztőrendszeri panaszok, hasi fájdalom, illetve a szívgyulladás. Az új betegséget kimutatták koronavírusos, illetve nem koronavírusos gyermekekben is - sőt, arra utaló bizonyítékot is találtak, hogy a koronavírus csökkentheti a kór kialakulásának esélyét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.