Ezek a bőrproblémák jelezhetik előre koronavírust!

Forrás: Shutterstock -
bőr kiütés koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus klasszikus tünetei: a száraz köhögés, magas láz és az ízlelés elvesztése, bár a spanyol bőrgyógyászok szerint könnyen megeshet, hogy néhány bőrkiütés is a fertőzöttség jele lehet. Ezeket azonban még nem sorolják a hivatalos szimptómák közé.

Az orvosok több betegnél is felfigyeltek az úgynevezett Covid-lábujjra, de a legsűrűbben előforduló bőrprobléma a kicsi, lapos kiütés, ami általában a törzsön jelenik meg. Mint a legtöbb esetben, itt is fontos megemlíteni, hogy kerüljük az öndiagnózist, és ha úgy érezzük, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Forrás: Shutterstock

Kéz és láb

A fagydaganathoz hasonló, viszkető, fájó, leginkább a kezeken és a lábakon jön elő. Fiatalabb betegekre jellemző, és a kevésbé súlyos fertőzöttekre, nagyjából 12 napig tart. Emellett pedig apró, viszkető hólyagok is megjelenhetnek, ez a középkorú pácienseknél jött elő a leggyakrabban, 10 napig tart, és már a klasszikus tünetek előtt megjelenik.

Törzs

Az égő, viszkető, rózsaszínes vagy fehér kiütések leginkább a törzsünkön jelenhet meg, de nem kizárt, hogy a tenyéren is felbukkanhat. A foltos-papulózus bőrkiütés, ami nem más mint egy kicsi, lapos kiütés a törzsön. Ez a tünetek a vizsgált betegek közel felénél pontosabban a 47 százalékánál fordult elő. A kékes-pirosas elszíneződés, gyakran háló mintás bőrkiütés pedig, az idős, súlyos betegekre jellemző és az esetek kis százalékban jelent csak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.