Karantén: az ELTE ingyenes pszichológiai tanácsadást indít a Facebookon

Forrás: Shutterstock -
tanácsadás ELTE pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Családi feszültségek, magány, egészségügyi és megélhetési félelmek – a járványhelyzetben fokozódó feszültség és stressz oldásában kíván közvetlen segítséget nyújtani az NN Biztosító és az ELTE PPK Pszichológiai Intézet szakembereinek közös online kezdeményezése, az Üljünk le egy szóra! 

A sorozatban pszichológusok, klinikai szakpszichológusok és pszichiáterek beszélnek azokról a témákról és problémákról, amelyeket gyakran tabuként kezelünk, de a koronavírus-járvány idején még erőteljesebben érinthetnek minket.

Még a legstabilabb párkapcsolatokat is kikezdheti a kényszerű összezártság, miközben az egészségügyi és anyagi rizikók a félelmeket táplálják – a koronavírus-járvány a mentális egészségünket is jócskán próbára teszi az egészségügyi és gazdasági kihívásokon túl.

Nő a belső feszültség, a szorongás, a szeretteink, az egészségünk, a megélhetésünk miatti félelemérzet. A családosoknak az egyensúlyt kell megteremteniük a magánélet, a munka és az iskola között, míg az egyedülállók a magány szorongató érzésével és az emberi kontaktusok hiányával küzdenek. Mindezekhez jön a közös bizonytalanság, hogy merre tart a világ, mikorra találhatunk kiutat ebből a merőben szokatlan állapotból.

Még a legstabilabb párkapcsolatokat is kikezdheti a kényszerű összezártság Forrás: Shutterstock

Ezeknek a szorongásoknak a feloldásában, kezelésében kíván segítséget nyújtani ez az új kezdeményezés. Az Üljünk le egy szóra! arra buzdít mindenkit, hogy tegyük fel kérdéseinket, dolgozzuk fel azokat a belső feszültségeket, amelyek most a legtöbbünkben fokozottan vannak jelen.

A hasznos tanácsokat és konkrét tippeket is tartalmazó epizódokban egyebek közt szó esik majd a fokozott online jelenlét árnyoldalairól, az evészavarokról, addikciók kialakulásáról, a karanténban megváltozott szexuális életről és szokásokról, vagy éppen a stressz- és pszichiátriai kórképek kezeléséről (hipochondria, depresszió, figyelemhiányos hiperaktivitászavar).

Az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének szakemberei kitérnek a családon és párkapcsolatokon belüli feszültégcsökkentésre, vagy a magányból fakadó szorongás enyhítésére is, hiszen a járványhelyzet éppen az egyéni boldogságot meghatározó legfőbb tényezőket befolyásolja legsúlyosabban: a családi viszonyokat, az egészségtudatot, valamint a baráti és párkapcsolatokat.

A május 7-én induló ingyenes pszichológiai tanácsadást hetente két alkalommal, kedden és csütörtökön élőben lehet követni a Facebookon, ráadásul a bejelentkezés alatt kérdéseket is várnak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.