Két embernél bubópestist diagnosztizáltak Kínában, riasztást adtak ki

Forrás: Shutterstock -
betegség Kína pestis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét egy betegség jelent meg Kína egyik tartományában, egy pásztornál bubópestist diagnosztizáltak, majd egy másik esetet is regisztráltak egy 15 éves fiatalnál.

A kínai Bayannur nevű városban állapítottak meg egy pásztornál a bubópestitst. A beteg karanténban van, de állapota stabil. Egy másik esetet is vizsgálnak jelenleg, egy 15 éves fiatalnál, aki egy vadászat során egy mormotától kaphatta el.
Harmadfokú riasztást adtak ki, a potenciálisan fertőzött állatokkal – különösen a mormota - való érintkezés veszélyére hívják fel a figyelmet.

Két embernél bubópestist diagnosztizáltak Kínában (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

A pestis a világ egyik legpusztítóbb járványa volt a 14. században csaknem 50 millió embert ölt meg a más néven Fekete Halálként emlegetett járvány, ami egy bakteriális eredetű fertőzés. Tavaly Mongóliában is felütötte a fejét, két ember meghalt, mert mormotahúst fogyasztottak.

Ma már szerencsére könnyen kezelhető antibiotikummal, de enélkül a halálozási ráta 30-60 százalék lehet. Magas lázzal, hidegrázással, megduzzadt mirigyekkel jár a fertőzés - írta a The New York Times.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.