Így előzd meg, hogy a női intim tájék legnagyobb ellensége visszatérjen!

Forrás: Shutterstock -
hüvelygomba micovag2020 fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyi fertőzések megkeseríthetik az életünket, főleg ha újra és újra visszatérnek. A megfelelő diagnózis felállítása és a betegség helyes kezelése mellett fontos, hogy megpróbáljuk megelőzni a kialakulásukat, és persze a visszatérésüket is. Az alábbiakat tehetjük, hogy leszámoljunk a női intim tájék legnagyobb ellenségével!

A hüvelyi fertőzésekről sokan nem szívesen beszélnek, hiszen kellemetlennek érzik, és olykor még szégyellik is a tüneteiket. Pedig fontos, hogy ha valamilyen változást tapasztalunk az intim területen, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz, hiszen ha problémát elhanyagoljuk, azzal akár komolyabb szövődmények kialakulását kockáztathatjuk. A női intim tájék három „főellensége" a bakteriális vaginózis, a hüvelygomba és a Trichomonas-fertőzés: ezek állnak a leggyakrabban a kóros hüvelyi folyás és az egyéb kellemetlen tünetek mögött, ráadásul az első kettő esetén a saját szervezetünk felelős a probléma kialakulásáért.

A hormonrendszer és a hüvelyben élő jótékony baktériumok együttes erővel verik vissza a különböző betegségek támadását, de ha a védelmi „apparátus" valami miatt nem működik megfelelően, elszaporodhatnak az egészséges hüvelyflóra részét képező bizonyos baktériumok, vagy pedig a Candida albicans nevű élesztőgomba.

A hüvelyi fertőzések megkeseríthetik az életünket, főleg ha újra és újra visszatérnek Forrás: Shutterstock

Mitől gyengülhet a védelmi rendszer?

Az intim terület természetes egyensúlyának felborulásáért külső és belső hatások egyaránt felelősek. A hüvelyflórában nagy létszámban jelen lévő tejsavbaktériumoknak (Lactobacillusok) a fertőzésekkel szemben védelmet biztosító savas közeg fenntartása a feladata, ám ha lecsökken a számuk, akkor gyengül a védelem is. Ennek oka lehet valamilyen gyógyszeres, antibiotikumos kezelés, a túlzásba vitt intim higiénia és akár a táplálkozás is.ű

Hogyan előzhetjük meg a fertőzések megjelenését, visszatérését?

A nők háromnegyede élete során átesik valamilyen intim fertőzésen, például hüvelygombán. A kellemetlen tünetek megkeseríthetik a mindennapokat, főleg, ha a probléma újra és újra visszatér. Fontos, hogy mielőbb forduljunk orvoshoz, mert a téves öndiagnózis csak késlelteti a gyógyulást. Ugyanakkor mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az intim fertőzések kialakulásának és visszatérésének esélyét. Néhány életmódbeli változtatással segíthetjük szervezetünk védelmi mechanizmusának megerősítését, így elkerülhetjük az intim fertőzések létrejöttét vagy ismétlődését.

Ezekre figyeljünk oda:

Ne használjunk túl sok, pláne illatosított mosakodószereket!
Tévhit, hogy azzal teszünk jót az intim területünknek, ha minél alaposabban megtisztítjuk. A külső nemi szervek lemosásához is olyan készítményt használjunk, amely nem tartalmaz illatanyagot, a hüvely belső tisztítása pedig tilos. A vagina ugyanis öntisztító, így a különböző szerek használatával csak a saját védelmi rendszerét borítjuk fel. A kialakult intim fertőzések esetén különösen sokat árthatunk vele, ráadásul a probléma visszatérésének esélyét is növeljük.Nem mindegy, mit viselünkA műszálas és szűk fehérneműk akadályozzák a megfelelő szellőzést, és kitűnő táptalajt biztosítanak a baktériumok, gombák elszaporodásának. A legjobb, ha mindig pamutból készült alsóneműt választunk.

A külső nemi szervek lemosásához is olyan készítményt használjunk, amely nem tartalmaz illatanyagot, a hüvely belső tisztítása pedig tilos Forrás: Shutterstock

Étkezés
A magas szénhidrát- és cukorbevitel szintén nem tesz jót, ugyanis hosszú távon a védekező rendszerünket károsítja, ezáltal pedig fogékonyabbá válunk az intim fertőzésekre is. Ezért fontos, hogy minimalizáljuk a szénhidráttartalmú ételek-italok fogyasztását csakúgy, mint az alkoholos italokét.

Gyógyszeres kezelések
Antibiotikum szedésekor fontos, hogy gondoskodjunk a hüvelyflóra védelméről is, ugyanis ezek a gyógyszerek a jótékony baktériumokat is kiirthatják a szervezetből. Emiatt csökkenhet a saját védelmi rendszer erőssége, és könnyebben kaphatjuk el a különböző intim fertőzéseket.

A partner vizsgálata
Ugyan nem minden esetben indokolt a partner kezelése, ám ha társunk gombás fertőzés tüneteit tapasztalja a hímvesszőn, akkor mindenképp forduljon orvoshoz ő is, mert így elkerülhető a hosszú ideig fennálló kényelmetlenség. Felejtsük el az otthoni praktikákat – ez a férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik! –, intim tünetek esetén mindig kérjük szakember segítségét!

Betétek használata
Ne használjunk mindennap intim betétet, az illatosított változatokat pedig főleg érdemes kerülni. Menstruáció idején fontos a tampon vagy betét gyakori cseréje, valamint fokozottan ügyeljünk az intim higiéniára.

Menstruáció idején fontos a tampon vagy betét gyakori cseréje Forrás: Shutterstock

Csökkentsd a stresszt
A fertőzések kialakulásának lelki okai is lehetnek, hiszen az állandó stressz gyengítheti az immunrendszert. Az idegeskedést és aggódást persze nehéz elkerülni, de rendszeres testmozgással levezethetjük a felgyülemlett feszültséget, ezzel pedig nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is jót teszünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.