Fogápolási kisokos - Így lesz fehér és egészséges a fogsorod

házilag szájhigiénia szájápolás tippek fogfehérítés fogápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vonzó megjelenés egyik elengedhetetlen része az egészséges és fehér fogsor. Mindennapi ápolással, megfelelő szájhigiénével, rendszeres fogászati szűrésekkel megelőzhetők a komolyabb fogászati és esztétikai problémák.

A fogápolás nélkülözhetetlen kelléke a fogkefe, ám nem mindegy milyet választunk fogunk tisztításához. Sérült, érzékeny fogínyhez válasszunk puha sörtéjű, vagy elektromos fogkefét. Bármelyik fogkefére is esik a választásunk, a lényeg, hogy legalább 3 havonta cseréljük. A megfelelő fogkrém kiválasztása is rendkívül fontos. Gyógyszertárakban elérhetőek speciális gyógyfogkrémek, melyek nemcsak tisztítanak és fluort pótolnak, hanem fogíny problémákra is megoldást nyújthatnak. Kezelik és megelőzik a fogíny gyulladását, illetve segítenek az érzékeny fogak problémáját megszüntetni. A megfelelő fogmosási technika elsajátítása sem utolsó, és minimum 2-3 percig kell mosnunk a fogunkat, hogy eredményes legyen az ápolás. Javasolt minden étkezés után, de legalább napi kétszer fogat mosni! A helyes fogápolás mellett fontos a rendszeres – félévenkénti – fogorvosi ellenőrző vizsgálat, amely lehetővé teszi a fogszuvasodás és az íny betegségeinek korai kezelését, a rendszeres fogorvosi tisztítást és a szájüreg kóros elváltozásainak időben történő felismerését, beleértve az onkológiai szűrést is.

A helyes fogápolás mellett fontos a rendszeres – félévenkénti – fogorvosi ellenőrző vizsgálat Forrás: Shutterstock

Az egyébként teljesen egészséges fogsor is okozhat esztétikai problémákat, ha sárgás színű. Ma már nem feltétlenül kell fogorvoshoz fordulni, ha fehérebb fogakat szeretnénk. A drogériákban, gyógyszertárakban sokféle fogfehérítő készítmény közül választhatunk. Mielőtt azonban elkezdené bármelyiket is használni, kérje ki fogorvosa tanácsát. Az ilyen készítmények ugyanis bizonyos ásványokat kioldhatnak a fogból, gyengítve a fogzománcot.

Alternatíva lehet továbbá a házi fogfehérítés, melynek elengedhetetlen kelléke a szódabikarbóna. Tegyünk egy kis szódabikarbónát a fogkefére, majd dörzsöljük be vele a fogainkat úgy, mintha a hagyományos módon mosnánk fogat. Választhatjuk az oldatos megoldást is: készítsünk szódabikarbónás, vizes keveréket, majd áztassuk benne a fogkefét pár óráig, végül az így előkészített kefével mossunk fogat. Ugyan a szódabikarbóna remekül fehéríti a fogakat, de ez a megoldás csak átmeneti. Ezen kívül azt is érdemes észben tartani, hogy a szemcsék súrlódása károsíthatja a fogzománcot, ennek következtében pedig a fogak érzékenyebbé válhatnak, valamint hajlamosabbá a későbbi elszíneződésekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.