fogszuvasodás fogsor magazin fogbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogszuvasodás egy olyan téma, ami szinte minden embert érint, és nagyon veszélyes is lehet - mégsem vesszük kellően komolyan. 

A fogszuvasodás a fogak és a szájüreg egymással érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől egyre mélyebbre haladó folyamat, amely a fogak visszafordíthatatlan roncsolásához is vezethet. A szuvasodás első lépéseként a fogzománc megbomlik, melynek következtében a fog felszínén lyukkezdemények alakulnak ki. A szuvasodás a lepedékben lévő baktériumok által termelt savak következménye. A lepedék egy vékony, ragacsos réteg, amelyet a szájüregben visszamaradó cukortartalmú anyagok lebontása révén a nyálban található protein képez.

Ezek a fogszuvasodás fázisai

Fehér pöttyök kialakulása

A fogszuvasodás első jele, hogy a fogfelszínen fehér pöttyök jelennek meg, melyek a lepedék lerakódás és a calciumhiány miatt alakulhatnak ki. A lepedékben fennmaradó baktériumok az anyagcseréjük során az elfogyasztott ételekben lévő cukrot savvá alakítják, ami pedig megbontja a fogzománc anyagát. Ez a fázis még könnyedén visszafordítható, de érdemes fogorvos tanácsát kérni a helyes kezeléshez.

Elkezdődik a zománckopás

Ebben a fázisban már a fogzománc megrepedezik, amit az ásványi anyagok természetes utánpótlásával sem helyreállítani, sem megfékezni nem lehet. A szuvasodás tovább folytatódik, és ha nem avatkozik egy orvos közbe, akkor megontja a fogfelszínt.

A zománckopást az ásványi anyagok természetes utánpótlásával sem helyreállítani, sem megfékezni nem lehet Forrás: Shutterstock

Dentinromlás, majd fogbél érintettség

A baktériumok által termelt savak tovább folytatják a fogzománc bontását, és így lassacskén elérhetik a dentint, amely a fogzománc alatti réteg latin neve. Ha a szuvasodás eljut ide, akkor fogfájás alakulhat ki, meglévő fogfájás esetén pedig erősebb fájdalomra lehet számítani. Ilyenkor fogtömésre van szükség, de ha pedig még mindig nem kezeltetjük, akkor tovább terjed a fogbélre. A fog belsejében különféle élő szövetek és sejtek találhatóak, és a fogbél sejtjeinek feladata, hogy előállítsa a szükséges dentinmennyiséget. Ám ha már ide is elért a szuvasodás, akkor genny keletkezik, amely mindent elpusztít maga körül. Ekkor már komoly fájdalmat érezhet a beteg, és többségében csak a gyökérkezelés segíthet.

Üregképződés, majd foghullás

Az üregképződés már elképesztő fájdalommal jár, hiszen a fertőzés eléri a foggyökér csúcsát. Ekkor átterjedhet a kapcsolódó csontokra is, ami komoly következményekkel jár. Gyakori az íny és a nyelv bedagadása, plusz a nagy mennyiségű genny miatt esetenként fogászati műtétre van szükség. Mindezek hiányában a fogat biztosan ki kell húzni, de már az üregképződés fázisában is elég kétesélyes a helyzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.