Minden, amit a manduláról tudni érdemes

Forrás: Shutterstock -
tudnivalók egészséges mandula gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mandulát alkalmi csemegeként tartják számon, ami nagyon egészséges és a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaz. Fogyasztásának legideálisabb módja, hogyha tízóraira vagy uzsonnára ropogtatunk el néhány szemet a sós finomságból.

A világon több, mint 30 fajta mandula létezik, a termesztésének több, mint 80%-a az Egyesült Államokban, Kaliforniában koncentrálódik.

Az íze alapján kétféle mandulát különböztetünk meg: édes és keserű. Az édes az, amelyet sűrűn fogyasztunk a mindennapokban, finom, vajas ízzel rendelkezik. A keserű a mandulaolaj alapanyaga, amelyet különféle élelmiszerek ízesítésére használnak.

A mandula számos pozitív tulajdonságot hordoz magában, nagyon jó hatással van a székrekedésre, köhögésre, különféle légzési zavarokra, cukorbetegségre, szívbetegségre és az impotenciára is.

A mandula számos pozitív tulajdonságot hordoz magában Forrás: Shutterstock

A mandula előnyei

1. Serkenti az agyi aktivitást

A mandula riboflavint és L-karnitint tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi agy működéséhez, egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy serkentik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Számos tanulmány igazolta, hogy a mandula és a mandulaolaj jótékony hatással van az egészségre és az idegrendszer működésére.

2. Védi a csontokat

A mandula többek között foszfort is tartalmaz, ami biztosítja a csontok és a fogak szilárdságát és ellenálló képességét. Ezen felül enyhíti az öregedéssel kapcsolatos betegségek kialakulását, mint például a csontritkulást.

3. Erősíti az immunrendszert

A mandula remek forrása a lúgos anyagoknak, amelyek erősítik az immunrendszert, ezáltal ellenállóbbá teszik a szervezetet a betegségekkel szemben. Az E-vitamint megsemmisíti a káros szabad gyököket, amelyek a krónikus betegségek okozói. Az

E-vitamint többek között a véd a rákos megbetegedésektől is, kutatások igazolják, hogy azoknál az embereknél, akiknek magasabb az E-vitamin szintjük az átlag értékhez képest 35-45%-al alacsonyabb a szívbetegségek kialakulásának esélye.

A mandula erősíti az immunrendszert Forrás: Shutterstock

4. Hidratálja a bőrt

A mandulatej sok esetben adalékanyagként szolgál különféle kozmetikai szerek és szappanok gyártásánál. Feszesíti, rugalmassá varázsolja a bőrt, hidratál, emiatt az újszülöttek bőrét is ajánlatos mandulaolajjal kenegetni, illetve sok kismama a növekvő pocakját is mandulaolajjal kenegeti, hogy megelőzze a striák kialakulását.

5. Fokozza az energiát

A mandulában sok más anyag mellett réz és mangán is megtalálható, ezek mind energiafokozóként hatnak a szervezetre és segítik az anyagcserét. Egy marék mandula kellő mennyiségű energiát ad tízóraiként vagy uzsonnaként felesleges kalória és zsírbevitel nélkül.

Allergiás reakciók

Ahogy számos dióféle esetében, úgy a mandulánál is előfordul, hogy

allergiás tüneteket okozhat, melyek a következők lehetnek: hasmenés, hasfájás, nyelési nehézségek, orrfolyás, viszketés, légzési nehézségek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.