A megfelelő anyagcsere kulcsfontosságú a testsúlyunk fenntartásában és a fogyásban is, de az életkor előrehaladtával ez a rendszer lelassul, és ennek következtében hízásra is hajlamosabbak lehetünk. Vannak azonban olyan trükkök, amikkel felpörgethetjük az anyagcserénket, íme. 

A gyors anyagcsere elengedhetetlen a hatékony zsírégetéshez, vagyis ahhoz, hogy fogyjunk. A kor előrehaladtával azonban lassul az anyagcserénk, ezért a súlyvesztés is nehézkesebben megy. Persze vannak olyan trükkök, amikkel gyorsíthatjuk a rendszert, vagy fenntarthatjuk. Ezekre kell odafigyelnünk hozzá.

 

A fehérje, a zsír és a szénhidrát arányainak megtartása  

Ezek azok a tápanyagok, melyeket minden étkezésnek tartalmaznia kell, ezért ahhoz, hogy az anyagcserénk működését fenntartsuk, ezeknek az arányaira mindenképpen oda kell figyelni. Ahhoz, hogy a pontos arányokról döntsünk, először azt fontos eldönteni, hogy mi a cél. Az izmok építéséhez például több fehérjére van szükség. A tápanyagok aránya mellett a minőségükre is figyelni kell: fontos, hogy a szénhidrátok lassan felszívódóak legyenek, és ne "üres" kalóriákat fogyasszunk.

Figyeljünk a fehérje, a zsír és a szénhidrát arányára étkezés folyamánForrás: Shutterstock

Együnk naponta többször  

Ha naponta többször, de kis adagokban étkezünk, akkor elkerülhetjük a farkaséhséget, ami lazítja a fegyelmünket, és olyankor az adagokkal is bőkezűebben bánunk. A gyakoribb étkezés jobban szabályozza a vércukorszintet, és az anyagcserét is felpörgeti.

 

A kalória számlálása önmagában nem elég  

Természetesen fontos, hogy ne vigyünk be több kalóriát, mint amennyire a testünknek szüksége van, de a tápanyagok megfelelő aránya nélkül a kalóriák számlálása önmagában nem sokat számít. Ráadásul ha sokkal kevesebb kalóriát viszünk be, akkor az anyagcserénk lassul, mert a szervezetünk elkezd tartalékolni. 

 

Sose feledkezzünk meg a reggeliről  

Alvás közben az anyagcserénk lassul, ezért fontos, hogy ne hagyjuk ki a reggelit. Lehetőleg fehérjében gazdag ételt fogyasszunk.

Fehérjében gazdag reggelit fogyasszunkForrás: Shutterstock

A hidratálásról se feledkezzünk meg  

A megfelelő mennyiségű folyadék - elsősorban víz - fogyasztása kulcsfontosságú a megfelelő anyagcsere fenntartásában és a kalóriák égetésében. Több szempontból is érdemes növelni a folyadékbevitelt: egyrészt, gyakran megesik, hogy úgy érezzük, éhesek vagyunk, de valójában szomjazunk, másrészt a méregtelenítésben is nagy szerepe van a folyadéknak.