Így kötnek lélegeztetőgépre egy koronavírusos beteget - Videón a bonyolult és fájdalmas művelet

lélegeztetőgép orvos koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem is gondolnánk, milyen nehéz folyamat egy koronavírusos beteg lélegeztetőgépre való rákötése. Ráadásul nagyon fájdalmas is, éppen ezért csakis altatásban lehet végezni.

A szlovák egészségügyi minisztérium videójában Jakub Vallo aneszteziológus mutatja be, hogyan is néz ki, amikor valakit lélegeztetőgépre kötnek. Kevesen vannak ugyanis azzal tisztában, hogy ez közel sem egyszerű. Annyira nehéz folyamatról van szó, hogy egy orvosnak 500-szor kell kipróbálnia, hogy tökéletes betanulja mielőtt élesben menne.

Mivel nagyon fájdalmas, a beteget elaltatják és még fájdalomcsillapítót is kap. Majd a szájon át a hangszálakon keresztül bevezetésre kerül a cső a légcsőbe, egy csákányra emlékeztető gégetükör segítségével. Közben az egész nyaki részt meg kell emelnie az orvosnak.

Ha a megfelelő helyre került a cső, a másik végét rákötik a lélegeztetőgépre vagy ballonra, így kerül a tüdőbe a levegő – írta a Paraméter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.