Koronavírus-vakcina: ilyen mellékhatásokra számíthatunk

Forrás: AFP/Andrew Brookes -
vakcina mellékhatás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár napon belül elmúló mellékhatásokról számoltak be a Pfizer és a Moderna tesztalanyai a koronavírus-vakcinák klinikai vizsgálatai során. Egy amerikai professzor szerint az első dózis után az emberek 25-50 százaléka tapasztalhat valamilyen mellékhatást, míg a második dózis után sokkal többen, de ez kizárólag jót jelent. Az amerikai hatóságok szerint ez azt mutatja, hogy egyre jobban kialakul bennünk az immunitás - számolt be a portfolio.hu

Pfizer klinikai tesztjein 43 500 önkéntes vett részt 6 országban, a Moderna pedig 30 ezer embert vont be a fázis 3 tesztjeibe.

A Pfizer november 20-án nyújtotta be a sürgősségi engedélykérelmet a vakcinájára, a Moderna pedig most fogja. Ha pedig megérkezik az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélye, vakcinafejlesztési programnak köszönhetően egy napon belül már el is kezdődhet az ellenszerek kiszállítása.

A leggyakrabban előforduló mellékhatások a két vakcina tesztelésekor:

  • fájdalom, duzzanat, bőrpír az injekció beadásának helyén
  • enyhe láz
  • hidegrázás
  • fáradtság
  • fejfájás
  • izom-és izületi fájdalmak
Forrás: AFP/Andrew Brookes

Az amerikai egészségügyi minisztérium szerint ezek a gyakran előforduló mellékhatások mutatják, hogy a szervezet elkezdte felépíteni az immunitást a betegség ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.