Koronavírus: mégsem a száraz köhögés a legjellemzőbb tünet

Forrás: Shutterstock -
tünet szaglás köhögés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eddig a köhögést tartották a koronavírus legjellemzőbb tünetének, ám a legfrissebb vizsgálatokból kiderült, a szaglás és az ízlelés elvesztése sokkal több betegnél jelentkezett.

A vírus megjelenése óta azt hallhattuk, hogy a száraz köhögés a legtipikusabb tünete. Ám a brit statisztikai hivatal friss felmérése szerint ez nem igaz. Sokkal jellemezőbb tünete a Covidnak az ízlelés a szaglás elvesztése.

Augusztus 15 és október 26 közötti időszakban vizsgálták a betegek tüneteit, kiderült, minden korcsoportban gyakoribb a szaglás és ízérzés-vesztés.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock


A 35 évesnél idősebb korosztály esetében a betegek 20-40 százaléka tapasztalta ezt a tünetet. Csupán 13-18 illetve 15-25 százalék volt, akinél köhögés, láz volt a jellemző.
A 35 évesnél fiatalabbak közül már 60 százalékra volt igaz szaglás és ízérzékelés elvesztése, míg köhögésre csak 10 százalék panaszkodott.
Igen gyakori tünetek még ezek mellett a gyomorbántalmak, illetve az erős fáradtság, akár zavartság is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.