Újabb koronavírus tünet: ez is figyelmeztethet a fertőzésre

Forrás: Shutterstock -
tünet kötőhártya-gyulladás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus legismertebb tüneteit ismerhetjük: magas láz, száraz köhögés, szaglásvesztés. Ám úgy tűnik a covid-19 ennél sokkal több mellékhatást is produkál, ugyanis kötőhártya-gyulladásos szemfertőzés is jelentkezhet nálunk a vírus miatt.

Az orvosok tapasztakatai alapján a COVID-19-ben szenvedő betegek körülbelül 1-3 százaléka a tipikus koronavírus tünetek mellett kötőhártya-gyulladásról is beszámolt. Ez akkor fordulhat elő, ha a vírus megtelepszik a kötőhártya szövetén, amely a szem fehér részét vagy a szemhéjak belsejét takarja - írja az Egeszségkalauz.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus által kiváltott kötőhártya-gyulladás tünetei a piros, duzzadt, viszkető szem, pislogásra pedig erősen szúró érzést válthat ki. Ezzel ellenben, ha kötőhártya-gyulladása van, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy COVID-19-ben szenved. Valószínűbb ok lehet más vírus-, vagy bakteriális fertőzés, de szembe jutott vegyi anyag és allergén is okozhatja a szemek irritációját. A kötőhártya-gyulladás számos formája 1-2 hét alatt elmúlik megfelelő szemcseppel vagy vény nélküli kezelésekkel. Ha a szemgyulladás erős fejfájással, lázzal, köhögéssel, légszomjjal vagy az itt leírt tünetek bármelyikével párosul, minimum gyanakodjunk, és kérjük ki háziorvos véleményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.