Szlávik János szerint tévhit, hogy ezzel megóvjuk a szeretteinket a koronavírustól

karácsony Szlávik János koronavírus-teszt koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan koronavírus tesztet csináltatnak, hogy nyugodt szívvel ülhessenek le a karácsonyi asztalhoz szeretteikkel. Ám Szlávik János szerint hiába negatív a teszt, ez attól még egyáltalán nem biztonságos.

Rengetegen foglaltak időpontot magánlaborokba közvetlenül karácsony előtti időpontokra, mert azt gondolják, ha van egy negatív tesztjük, akkor bátran együtt lehetnek a rokonokkal az ünnepekkor. A PCR és az anitigén tesztek iránt egyaránt nagy az érdeklődés.

Csakhogy a szakértők szerint a tesztelés előtt két nappal már nem szabadna menni sehová, illetve utána sem. Szlávik János infektológus az egyik kereskedelmi csatorna híradójában elmondta, a tesztek mindig csak egy pillanatnyi állapotot mutatnak, a következő napokban bármi történet, ami ezen változtat.

Hiába csináltatunk tesztet karácsony előtt, nem ad teljes biztonságot Szlávik János szerint. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Éppen ezért a családi összejövetelek nagy veszélyt rejthetnek magukban.
"Ha az egyik nap a tesztünk negatív, attól még a következő napon nyugodtan lehet pozitív. Sajnos az, ha egy tesztet csináltatunk, egy családi vacsora előtt egy ál biztonságot mutat" – mondta az orvos.

Ráadásul a megfertőződés után nem egyből jelentkeznek a tünetek, így még csak nem is gyanítjuk, hogy már megtörtént a baj.
Szlávik szerint tehát hiába teszteltetjük magunkat karácsony előtt, valójában nem védjük meg rokonainkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.