Koronavírus: Megvan, melyik vakcina kapja meg a leghamarabb az engedélyt

Forrás: AFP -
vakcina oltóanyag amerikai adósságplafon engedély német koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai-német Pfizer vakcinája kaphatja meg leghamarabb az engedélyt Magyarországon - olvasható Magyarország Kormánya hivatalos Facebook-oldalán. 

Az amerikai-német Pfizer vakcinája kaphatja meg leghamarabb az engedélyt Magyarországon. A tömeges koronavírus elleni oltásra várhatóan a következő év első negyedévében számíthatunk - közölte Magyarország Kormánya a Facebook-oldalán.

Nagy-Britannia 2020. december 2-án elsőként jóváhagyta a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcináját Forrás: AFP/Joel Saget

A Pfizer vakcina 95%-os hatékonyságú, amely először az Egyesült Királyságban kapott hatósági engedélyt. Pénteken végre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) is engedélyezte az oltóanyagnak vészhelyzeti alkalmazását, miután ők is 95 százalékos hatékonyságúnak minősítették az oltóanyagot - írja a Bors.

"A vakcina azért csak vészhelyzeti engedélyt kapott, mert a statisztikák szerint még nem oltottak vele elegendő terhes nőt, gyereket és immunhiányos betegeket, például szervátültetetteket"

- mondta a lapnak dr. Rusvai Miklós virológus.

"Persze ez nem azt jelenti, hogy gond lenne a vakcinával, hanem azt, hogy ezekben a csoportokban még nincs elegendő értékelhető adat, így tovább folytatódnak az immunizálási kísérletek. A gyártók azt ígérik, hogy a hónap vége előtt meglesznek ezek az adatok is, így idehaza nagy valószínűséggel már ezekre az eredményekre nem kell várni az immunizálás megkezdése előtt. Ha valóban meglesz az európai engedély karácsony előtt, már nem lesz szükség külön nemzeti engedélyre sem ahhoz, hogy idehaza is megkezdődjön a lakosság immunizálása."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.