Ferenc pápa is megkapta a koronavírus elleni védőoltást

Forrás: shutterstock.com/AM113 -
védőoltás Ferenc pápa koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ferenc pápa megkapta a koronavírus elleni oltást - derült ki szerdán az argentin sajtóból, a Szentszék egyelőre nem erősítette meg a hírt, csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását, és a katolikus egyházfőt is készülnek beoltani.

Az argentin sajtóértesülést az ANSA olasz hírügynökség hozta nyilvánosságra. A Vatikán a sajtót szerdán arról tájékoztatta csupán, hogy a pápai államban is hozzáláttak az ottani mintegy 800 lakónak, illetve a körülbelül háromezer alkalmazottnak és családtagjainak a beoltásához. A vatikáni sajtóiroda igazgatója közölte, hogy a vakcinát beadják a jelenlegi katolikus egyházfőnek és a korábban a pápai trónról lemondott XVI. Benedek emeritus pápának is.

Ferenc pápa is megkapta az oltást Forrás: shutterstock.com/AM113


Az oltóállomást a pápai audienciák hagyományos helyszínén, a VI. Pál terem átriumában rendezték be. A szentszéki tájékoztatásból kiderül, hogy más államokhoz hasonlóan itt is a helyi egészségügyi dolgozókat és az időskorúakat sorolják előre. A vatikánvárosi egészségügyi és higiéniai igazgatóság előzetesen annyit közölt, hogy a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett vakcinából tízezer adagot kötött le, az első szállítmány értesülések szerint kedden érkezett. A múlt héten azt is bejelentették, hogy a Vatikán vásárolt egy mélyhűtő berendezést, amely a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon tartja.

A pápa egy vasárnapi interjújában már jelezte, hogy be kívánja oltatni magát. Leszögezte, hogy az embereknek bízniuk kell az orvosokban, nem szabad elutasítaniuk az oltást, mert ezen múlik a saját életük és a többi emberé is. "Nem értem, hogy egyesek miért nevezik veszélyesnek a vakcinát. (...) Nem tudom mivel magyarázni ezt az öngyilkos, tagadó magatartást" - fejtette ki az egyházfő, aki szerint etikai döntésről van szó.

A 84 esztendős Ferenc pápa tüdejének egy darabját még fiatal korában szülőhazájában, Argentínában eltávolították, ezért az átlagosnál nagyobb mértékben van kitéve a megbetegedésnek. A Vatikánban eddig kevesebb mint harminc koronavírusos fertőzéses esetet jegyeztek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.