Nyálvizsgálat mutathatja meg a koronavírus súlyosságát a közeljövőben

nyál kutatás oltás nyálteszt koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás eredményei alapján összefüggés van a nyálban található magas vírusszint és a későbbi kórházi kezelés vagy halál között. 

Egy kutatás eredményei alapján összefüggés van a nyálban található magas vírusszint és a későbbi kórházi kezelés vagy halál között - írja a Science.

Dr. Rusvai Miklós víruskutató szerint azonban ezek a kutatások egyelőre nagyon frissek.

Forrás: shutterstock

"Amennyiben ez az eredmény bizonyságot nyer, valóban segíteni fog a kezelés tervezésében. A vizsgálatot végző orvos ugyanis tudni fogja, hogy milyen kezelés szükséges a pácienseknek"

- nyilatkozta a Ripostnak a víruskutató,

Dr. Rusvai azt is hozzátette, hogy ehhez az is szükséges, hogy nagyon gyorsan rendelkezésre álljanak a teszt eredmények. Emellett nem elég a pozitív eredményű teszt, mennyiségi vizsgálatra is szükség van.

A professzor szerint, ha a vírus a nyálban megjelenik, akkor a véráramba is bekerülhetett.

"Mivel az orrüreg és szájüreg egymással kapcsolatban van, ha a vírus az orrüregben szaporodik, akkor a szájban is jelen van"

- magyarázza Rusvai, aki szerint ezért fontos tudni a vírus mennyiségét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.