A nyugdíjas magyar tudós otthoni laboratóriumában veszi fel a harcot a vírus ellen

Forrás: shutterstock -
vakcina kutató Szirák koronavírus nyugdíjas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lukács Noémi, nyugdíjas professzor sziráki otthonában kialakított laboratóriumban olyan fehérje felismerő antitesteket gyárt, amelyeket a világ nagy vakcinagyártói is alkalmaznak.

Lukács Noémi professzor Szirákon kísérletezett ki és gyárt egy olyan fehérje felismerő antitestet, amelyet a világ legjelentősebb vakcinagyártói is alkalmaznak - írja a Blikk.

A nyugdíjas tudós egyedülálló termékét a Pfizer és BioNTech vállalatoknak is szállítják, valamint a világ számos országában a gyártók beleépítik a vakcinájuk hatóanyagába.

A legnagyobb gyógyszergyártókkal dolgozik Lukács Noémi nyugdíjas professzor (A kép illsuztráció) Forrás: shutterstock

"A SciCons nevű cégünk elődjét 1999-ben alapították, eredetileg egészen más céllal hozták létre, első bevételeik például fordításból származtak.

Ma kizárólag dupla szálú RNS-t felismerő fehérje molekulákat, azaz antitesteket, más néven ellenanyagokat gyártunk, amelyeket legfőképpen a víruskutatás terén alkalmaznak"

- mesélte Noémi.

A professzort családja is segíti a vállalkozásban.

"A lányom, Symmons Johanna cégvezető érdeme a bátorítás, hogy ne habozzunk, vegyük meg, ami szükséges a laborhoz, „a pénzt majd megkeressük rá".

A történet végét ismerik: megkereste. Laboratóriumunk kicsi, de jól felszerelt, műszereink modernek, büszkék lehetünk a gépparkunkra" - mondta a tudós.

Noémi nagyon bízik az oltásokban, ő is mihamarabb szeretné beoltatni magát.

"Nem hiszem, hogy ha ismertek káros mellékhatások, akkor a vakcina-előállításon és -engedélyezésen világszerte dolgozó sok kutató közül senki se állna ezzel a nyilvánosság elé. Én is be fogom oltatni magam.

Bántana, ha tőlem kapná el valaki a fertőzést" - jelentette ki a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.