Felmerülhet a kérdés, ha a koronavírus járvány csak a vakcinával állítható meg, miért nem teszik kötelezővé, illetve számíthatunk-e arra, hogy ez bekövetkezik. Müller Cecília megadta a választ.

Mindenhol azt halljuk, hogy a járvány csakis a vakcinával állítható meg, amennyiben a lakosság nagy része beoltásra kerül. Ám a védőoltás egyelőre önkéntes. Felmerül sokakban a kérdés, hogy előfordulhat-e hogy kötelezővé teszik idővel.

Müller Cecília a Blikknek elárulta, a védőoltások célja a fertőző betegségek elleni aktív, illetve passzív védelem kialakítása. Tudományos alapossággal ki kell vizsgálni, ez hogy milyen eredménnyel járhat, illetve mi a kockázata. A beoltás kockázatának kisebbnek kell lennie az elmaradásával járó kockázatnál. Ennek a megállapítása tudományos kérdés, a beavatkozás egyénre szabott alkalmazása viszont orvosi. Tehát ezt nem lehet jogi kérdésként kezelni.

A fotó illusztráció.Forrás: AFP/Str

Müller Cecília azt is kiemelte, számos választ még nem kaptunk meg a koronavírussal kapcsolatban, például hogy a betegség után mennyi ideig védett az illető, vagy hogy milyen védettséggel jár a tünetmentes fertőzöttség. Ebből kifolyólag arról sincs pontos információ, hogy a beoltás után meddig lehetünk biztonságban a vírustól.

Ezek a kérdések más oltóanyagoknál ugyanúgy felmerültek, és csak később kerültek megválaszolásra, ahogy majd ez a koronavírus esetében is várható.
Amíg tehát nincs meg a kellő információ addig az oltást nem lehet kötelezővé tenni.