Mindent a koronavírus egyik tipikus tünetéről, az ízlelés-és szaglásvesztésről

Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library -
COVID-19 szaglás koronavírus ízlelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus egyik tipikus tünete, hogy egyik pillanatról a másikra elmennek az ízek és a szagok. De vajon meddig marad így, és mitől függ, egyáltalán jelentkezik-e ez a rémisztő tünet?

A láz, a köhögés és a levertség nem annyira tipikus tünete a koronavírusnak, mint az íz-és szagvesztés. Vannak, akik néhány napon belül, mások csak hosszú hónapokkal később nyerik vissza íz-és szagérzékelüséüket. A Nature alaposan utánajárt ennek a kifejezetten zavaró tünetegyüttesnek.

1. A fertőzöttek jelentős részénél jelentkezik ez a tünet. Egy 2020-as kutatásban 8438 fertőzőttet vizsgáltak, akik közül 41 százalék jelezte, hogy nem érzi az illatokat és az ízeket.

2. Nem sikerült még megfejteni, pontosan miért veszítik el a covidos emberek a szaglást és az ízlelést, de az orvosok úgy vélik, ez akkor következik be, amikor a koronavírus megtámadja az orr neuronjait támogató sejteket.

3. Egy 2020-as felmérés szerint a koronavírusos betegek 72%-nak egy hónap után helyreállt a szaglása, az ízérzékelés pedig ugyanennyi idő után a fertőzöttek 84 százalékánál nem okozott problémát. Akadnak viszont olyan betegek is, akiknél hosszabb a felépülés, és előfordulhat, hogy az érzékek visszanyerését követően torzul a szaglás. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik hosszú hónapokig, vagy akár egy évig szagok és ízek nélkül maradnak.

4. Akiknél jelentkezik az íz-és szagvesztés, fokozottan ki vannak téve az ételmérgezés veszélyének, vagy a füstmérgezésnek, így érdemes elővigyázatosnak lenniük.

5.Ahhoz, hogy helyreállítsuk az ízlelést és a szaglást, csak kezdetleges módszerek állnak rendelkezésre. Angliában egy terápia során például az előírt illatokat szagoltatják a betegekkel, hogy újra megtanuljanak minden illatot, de általánosan ez nem alkalmazható -írta meg elsőként a szeretlekmagyarország.

A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete a szaglás vagy ízlelésvesztés. Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.