Kiderült: egypetéjű ikrek esetében is eltérő lehet a koronavírus-fertőzés lefolyása

tudomány koronavírus egypetéjű ikrek fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus esetében is igaz, hogy minden eset különböző. Ezt bizonyítja egy Michiganban élő egypetéjű ikerpár története is.

Kimberly és Kelly Standard egypetéjű ikrek Michiganből, akiknek DNS-ük is megegyezik. Mikor elkapták a koronavírust azt gondolták, hogy a betegség lefolyása mindkettejük esetében hasonló lesz. Azonban tévedniük kellett, ugyanis Kelly-nek pár nap után semmi baja nem volt, míg Kimberly-t lélegeztőgépre kellett kötni - írja a New York Times.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Mivel ez az eset nem először fordult elő, tudományos alapon is elkezdték vizsgálni, hogy miként lehetséges az, hogy ugyanolyan génekkel és szinte megegyező életmóddal más lefolyású ugyanaz a fertőzés.

A kutatások eredményei kimutatták, hogy

az életmód és a környezet rendkívül befolyásolja az immunrendszert és azt, hogy mennyire válik védetté a különféle betegségekkel szemben.

Továbbá az is közrejátszik, hogy korábban mennyi vírussal fertőzödött meg a szervezet, illetve, hogy mekkora dózissal fertőzödött meg koronavírus-fertőzés esetén.

Bár sokan nem így gondolják az is befolyásoló tényező lehet, hogy az egypetéjű ikrek génállománya sem egyezik meg teljesen, az évek során bekövetkezhetnek változások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.