Egy vezető ápoló vallomása: Nem minden dolgozó bírja lelkileg a Covid-osztályt

Forrás: Shutterstock -
kórház koronavírus ápoló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Szent László kórház vezető ápolója beszélt arról, milyen nehézségekkel kell napi szinten megküzdeniük a Covid-osztályokon, és hogy bizony van, aki összeroppan lelkileg. Az is szóba került, ő miért adatta be a vakcinát.

Szűtsné Bárdos Gyöngyvér a Szent László és a Szent István telephely ápolóinak a vezetője, a Covid-osztályok is az irányítása alá tartoznak. Elárulta, bizony benne is ott van a félelem nap, mint nap, hiszen annyira közel van a vírus.

„A félelem biztosan mindenkiben benne van, aki látott már ilyen beteget. A napi 12 órás fáradságot az ember majd megpróbálja elfelejteni vagy kipihenni; de a gondokat, amik az ember agyában vannak: hogy ne betegedjek meg, ne vigyem haza a vírust, a betegeimet jól lássam el, ezeket nem lehet sem kialudni, sem kipihenni. Amíg ilyen betegeket fogunk ellátni, ezek bennünk maradnak" – mondta a Blikknek.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Arról is beszélt, sok dolgozó teljesen más osztályokról került át ide, és bizony lelkileg nem mindenki bírta.

„Aki a szülészeten dolgozott világéletében, annak nagyon nehéz beállni egy olyan belgyógyászati osztályra, ahol oxigénen lévő betegeket ápol, és lehet, hogy a műszakja alatt kettő beteget veszít el. Ő az élet másik oldalán van. Ez így nagyon nehéz. Ha valaki nem tudta ezt a munkát felvállalni, azt megpróbáltuk visszaengedni, vagy olyan osztályra helyezni, ahol nem terhelte a felelősség vagy a félelem. De akkor hadd mondjam el, hogy volt 14 olyan gyerekápolónk, akik mögül megszűnt a gyermek infektológiai osztály, és beálltak a Covid-osztályra betegeket ellátni. Volt köztük, akit nagyon megviselt lelkileg, de helytálltak. Ez személyfüggő."

Gyöngyvér bevallotta, eleinte voltak kétségei a koronavírus elleni oltással kapcsolatban, de orvos kollégái meggyőzték.

„Azt mondták, gondoljak arra: ha most megkapom az oltást és nem fertőződöm meg, lehet, hogy van hátra jó 5 évem. Ha viszont megfertőződöm, akkor van hátra két rossz hónapom. Innentől nincs miről beszélgetni az oltással kapcsolatban. Ha nincs lehetőség másképp megszabadulni a vírustól (márpedig szabály ide, szigorítás oda, a vírus sajnos jött) akkor nem marad más, csak az oltás."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.