Némi gyakorlással elmúlhat a koronavírus egyik fő tünete, a szaglásvesztés

Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library -
szag tünet szaglásvesztés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az nem titok, hogy a koronavírus-fertőzés fő tünete a szaglásvesztés. Van, akinél a betegség után is fennmarad ez a kellemetlen érzék-hiány, ám ez némi gyakorlással orvosolható.

Világszerte több millióan küzdenek azzal, hogy a koronavírus-fertőzésen átesve sem nyerték vissza teljesen az ízlelésüket és/ vagy a szaglásukat.

A szaglás visszenyerésében lehet nagy segítségre egy friss kutatás eredménye. Carl Philpott, a Kelet-angliai Egyetem rinológus és olfaktológus professzora egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként fogalmazott meg egy úgynevezett útmutatót, aminek segítségével serkenthető a szaglás visszatérése. Ez röviden nem más, mint a szaglástréning: különböző, erőteljes szagú, illatú dolgokat kell szagolgatni.

Némi gyakorlással elmúlhat a koronavírus egyik fő tünete, a szaglásvesztés Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

"Kezdetben a szaglását elvesztett személy nem fogja érezni az illatokat, de a rendszeres gyakorlás mellett bizonyítottan gyorsabban jön vissza a szaglás. Ennek az az egyszerű oka, hogy gyakoroltatjuk a kieső feladat újratanulását ezekkel az ingerekkel. Ez a tréning nemcsak a szaglóhámot, hanem az idegi közvetítést is serkenti."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.